Τη δική τους αγωνία περνούν οι βιβλιοπώληδες και ο κλάδος των βιβλιοχαρτοπωλείων, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και πλέον να έχει τεθεί στο τραπέζι, ακόμα και η μεταφορά της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του κλάδου, γνωρίζοντας ότι η χρονιά θα ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου (7 του μήνα), έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους από τις αρχές του Αυγούστου για προμήθειες και παραγγελίες, έτσι ώστε να γεμίσουν τα μαγαζιά τους αφού η ζήτηση λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου είναι μεγάλη.

Το ενδεχόμενο της μετάβασης της έναρξης της σχολικής περιόδου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της διαφαινόμενης συνεχόμενης ανοδικής πορείας του ιού, τους τινάζει στον αέρα όλες τις συμφωνίες τους και τις συναλλαγές τους, βγάζοντας τους εκτός προγραμματισμού, μη έχοντας την δυνατότητα να πληρώσουν τις επιταγές τους που έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Έρχονται ανακοινώσεις για τα σχολεία

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ένωσης των βιβλιοπωλείων της Πάτρας, Νίκου Καραπάνου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πάει προς τα τέλη Σεπτέμβρη, μετά την διασπορά που υπάρχει σε όλη την χώρα.

«Μετά τον Δεκαπενταύγουστου να ξέρετε ότι θα έχουμε ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείων για τα σχολεία.

Χωρίς να είμαι ειδικός είμαστε στο δεύτερο κύμα της επιδημίας και σίγουρα τα σχολεία είναι ένας από τους τόπους υψηλής επικινδυνότητας για διασπορά».

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους

Αν τελικά υπάρξει μεταφορά της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι δεκάδων επαγγελματιών του κλάδου. «Θυσιαζόμαστε στο βωμό του τουρισμού και όχι μόνο εμείς, αλλά και αρκετοί ακόμα κλάδοι της αγοράς.

Σε ότι αφορά όμως τα βιβλιοπωλεία είμαστε ήδη εκτός προγραμματισμού και ενώ το ¼ των παραγγελιών μας έχει μπει ήδη στα ράφια και στα μαγαζιά μας, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς».

 

Τα μέτρα μειώνουν τον τζίρο τους

Έτσι και αλλιώς ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι σίγουρα διαφορετικός από τους προηγούμενους για τα βιβλιοπωλεία.

«Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουμε μας αναγκάζουν να έχουμε λιγότερο κόσμο εντός των μαγαζιών μας. Λιγότερος κόσμος, σημαίνει λιγότερη επισκεψιμότητα και λιγότερη επισκεψιμότητα σημαίνει μικρότεροι τζίροι».

Το ζητούμενο βέβαια για τον κλάδο, μετά από όλες αυτές της αρνητικές εξελίξεις και την δυναμική επιστροφή της πανδημίας, είναι το πότε θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Και όλα δείχνουν ότι πάμε για τέλη Σεπτέμβρη.