Είμαστε στο μεταίχμιο ενός νέου κύματος της πανδημίας, ή αυτό πλέον έχει έρθει, τουλάχιστον, σε ένα μεγάλο μέρος των περιοχών της χώρας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν o δείκτης R που δείχνει την πορεία του κορωνοϊού, ξεπεράσει το 1, τότε το νέο κύμα της επιδημίας είναι γεγονός, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώργος (αλλά και άλλοι επιστήμονες ο Νίκος Σίψας), στηριζόμενοι στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και την διασπορά στις περιοχές όπου ο ιός είναι σε έξαρση, έχουμε ξεπεράσει το 1.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο νέο κύμα της πανδημίας που λέγαμε ότι θα περιμένουμε τον φθινόπωρο, αλλά αυτό μας ήρθε πιο νωρίς, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι, είτε λόγω του ανοίγματος των συνόρων, είτε εξαιτίας της χαλάρωσης που δείξαμε. 

Το ζήτημα είναι ότι τα μέτρα και οι έλεγχοι θα αυξηθούν και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας, με στόχο να μην γίνει η Αχαΐα και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα, σαν τα μέρη όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, θα έρθουν δεκάδες άτομα από την Αττική ή από άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν έξαρση, στα παραθεριστικά θέρετρα της Δυτικής Αχαΐας, της Ναυπακτίας, της Αιγιάλειας, αλλά και της Ηλείας είναι από μόνο του ανησυχητικό.

Στις υγειονομικές αρχές της περιοχής μας, όπως στην Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας, στην 6η ΥΠΕ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, έχει σημάνει συναγερμός. Στόχος είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διασποράς από τους αδειούχους που επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Για αυτό και οι αδειούχοι που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στον υγειονομικό τομέα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) ή σε κλειστές δομές (φυλακές, προσφυγικά κέντρα θα περνούν από υποχρεωτικά τεστ.

Παράλληλα, οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης των παραθεριστικών κέντρων, αλλά και στα τουριστικά καταλύματα θα είναι συνεχής και θα αυξηθούν, ακόμα και τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.