Πάνω από 50% είναι η πτώση της επιβατικής κίνησης στις βασικές πύλες εισόδου της Δυτικής Ελλάδος, στο αεροδρόμιο του Αράξου και στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Οι τουρίστες από το εξωτερικό φέτος δεν μας επέλεξαν και το πλήγμα του κορωνοϊού αποδείχτηκε μεγάλο αφού οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για κάποια μικρή ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης από τα τέλη του Ιουλίου και μετά, δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι ώρας η πτώση της επιβατικής κίνησης στο λιμάνι της Πάτρας, αναμένεται να αγγίξει το 70%, ενώ στα ίδια περίπου ποσοστά θα κυμανθεί η μείωση της επισκεψιμότητας και στο αεροδρόμιο του Αράξου που τα τελευταία χρόνια ήταν ο βασικός τροφοδότης επισκεπτών της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος.

Τα ακριβή στοιχεία της πτώσης, τόσο στο λιμάνι της Πάτρας, όσο και στο αεροδρόμιο του Αράξου θα γίνουν γνωστά μετά το τέλος του Αυγούστου αφού η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη, όμως, το δεδομένο δεν αλλάζει.  

Η μείωση έχει ξεπεράσει ήδη το 50% και η τάση της δείχνει να ανεβαίνει προς τα πάνω αφού η αυξητική τάση που παρουσίασε η επιδημία στην χώρα μας επηρέασε και την Δυτική Ελλάδα, με τις ακυρώσεις από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες να φτάνουν το 60%.

Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν το τελειωτικό χτύπημα

Ανασταλτικός παράγοντας σε ότι έχει να κάνει με τον εξωτερικό τουρισμό είναι ότι η επιδημία τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού αντί να βρεθεί σε φθίνουσα πορεία, έδειξε σημάδια έξαρσης, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί ήταν μία μεγάλη απώλεια για τον εξωτερικό τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας.

Κλείνει η σεζόν τέλος Αυγούστου, χαμένη η χρονιά

Όσο για την ελπίδα της παράτασης της τουριστικής σεζόν, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρόμιου του Αράξου Γιώργου Γκουβίτσα. «Δεν υπάρχει πλέον στο ορίζοντα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η σεζόν κλείνει με το τέλος του Αυγούστου. Είναι μία χρονιά σίγουρα χαμένη για τον τουρισμό. Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα κάνουμε το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν βρεθεί το εμβόλιο μέχρι τότε, πιστεύω ότι του χρόνου ο τουρισμός της χώρας και ειδικότερα της Δυτικής Ελλάδας, θα πάει πολύ καλά. Θα αγγίξει το pick του…».