Αύγουστος του 2004. Η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης γίνεται στις 13 Αυγούστου. Μια μέρα πριν, στις 12 του μηνός, ένα όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, γίνεται πραγματικότητα, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας αιώνας. Δίδεται στην κυκλοφορία το εμβληματικό έργο.

Ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα, η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου εγκαινιάζεται από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, πλήθους πολιτικών, εκπροσώπων αρχών και φορέων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, οραματίσθηκε τη γεφύρωση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν το Ρίο από το Αντίρριο.

Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης. Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997 όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Στις 19 Ιουλίου 1998, ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.


Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της γέφυρας, στις 7 δηλαδή Αυγούστου, ο ουρανός φωτίζεται όσο ποτέ άλλοτε, σε μια βραδιά που πολλοί θυμούνται ακόμα. Τα εορταστικά πυροτεχνήματα και η μεγάλη συναυλία στο Κάστρο του Αντιρρίου είχαν σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση της Ζεύξης.

Την επόμενη, στις 8 Αυγούστου η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία «ΑΘΗΝΑ 2004» διέσχιζε τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στα χέρια εργαζομένων της κατασκευής, καθώς και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όττο Ρεχάγκελ, Άλκηστις Πρωτοψάλτη και άλλοι τρέχουν με τη δάδα, στο κατάστρωμα της γέφυρας.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Oμάδα ποδοσφαίρου μεταφέρει τη Φλόγα διασχίζοντας ένα τμήμα της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου, την Kυριακή 8 Αυγούστου 2004.

Στο πλαίσιο της 16ης επετείου των εγκαινίων η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. προέβη σε σημαιοστολισμό των τεσσάρων πυλώνων, ο οποίος θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα (17/8) καιρού επιτρέποντος.

Έκτακτη φωταγώγηση: 

• Το Σάββατο 15/8 από 21:00 έως 01:30