Με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει τους όρους με τους οποίους οι επισκέπτες θα κινηθούν στον χώρο του προσκυνήματος, με τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων αποστάσεων, κατά το διήμερο 14ης και 15ης Αυγούστου, παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

«Μέσα σε αυτή τη συγκυρία και τα προβλήματα που ο τόπος, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει, εμείς ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, εφαρμόζοντας όσα μέτρα η πολιτεία και οι ειδικοί συμβουλεύουν και από τα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου ένα μήνυμα ενότητας θα φύγει προς τον απανταχού ελληνισμό, με την παρουσία της εκκλησίας, των πολιτικών εκπροσώπων, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών φορέων και προέδρων ποντιακών σωματείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «είναι βροντερό το "παρών" της οργανωτικής επιτροπής των νέων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, των παιδιών του συναπαντήματος της ποντιακής νεολαίας, για 22η χρονιά. Εκατόν είκοσι παιδιά συνέστησαν την οργανωτική επιτροπή και δίνουν το "παρών" στη διοργάνωση, έχοντας τηρήσει όλους τους απαιτούμενους κανόνες, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστειρωμένα όλα».

Οδηγίες προς τους προσκυνητές από τη διοργάνωση

Σύμφωνα με τους διοργανωτές και με βάση το πρόγραμμα της 1608ης Πανήγυρης της «Παναγία Σουμελά», οι προσκυνητές οφείλουν να προσέρχονται στον χώρο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος και εντός του Ιερού Ναού, φορώντας μάσκες.

Δεν επιτρέπονται κατασκηνώσεις εντός του χώρου του Ιερού Προσκυνήματος, μετά και τη σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής., ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε θα γίνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χοροί και συναυλίες).

Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλεξάνδρου Υψηλάντη για την κατάθεση στεφάνων, δε θα ακολουθήσει, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, το πλήθος των προσκυνητών, αλλά θα πορευτούν μόνο οι αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Από τη διοργάνωση δίνονται, επίσης, οδηγίες για τη διευκόλυνση της κίνησης, την ασφαλή άφιξη και αποχώρηση των επισκεπτών. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, η είσοδος στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα γίνεται από τον δρόμο, μετά το χωριό Καστανιά, που συνεχίζει εντός προσκυνήματος από την ασφαλτοστρωμένη παράκαμψη μέσα από το δάσος προς τη Μονή. Ο δρόμος αυτός θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δρόμος εισόδου στο προσκύνημα. Ο δρόμος από το Προσκύνημα προς το χωριό Καστανιά θα είναι μόνο κάθοδος για την αναχώρηση των προσκυνητών.

Συνίσταται, ακόμη, λόγω του μεγάλου υψομέτρου (1.200 μέτρα), οι προσκυνητές να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα, ενώ απευθύνεται έκκληση στους προσκυνητές, λόγω των προβλημάτων της περιόδου, να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα όργανα της τάξης και τους επιφορτισμένους εθελοντές, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους.

Στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα υπάρχει, κατά το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου, ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές για τις ανάγκες των προσκυνητών.