Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για την οικονομία της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της εφετινής ΔΕΘ.

Πέρα από το σημαντικό πλήγμα που υφίσταται ο ίδιος ο εκθεσιακός φορέας, άμεσα επηρεάζονται και εκατοντάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πόλης που επωφελούνται από τη διοργάνωση και τους χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες που αυτή προσελκύει κάθε χρόνο.

Τις πύλες της περσινής 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, ενώ συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εκθέτες, δίνοντας ανάσα στην οικονομία της πόλης.

Τα ξενοδοχεία, όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο της έκθεσης, ήταν sold out, υψηλούς τζίρους κατέγραψαν καταστήματα εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ αυξημένη κατανάλωση είχαν τα εμπορικά καταστήματα.

Πέρα όμως από τις προφανείς δραστηριότητες που έχουν όφελος από τη ΔΕΘ, υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματικών κλάδων που στήριζαν στον Σεπτέμβριο τις ελπίδες τους για ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.

«Η ακύρωση της ΔΕΘ σημαίνει περίπου απώλεια πάνω 50.000.000 ευρώ για την οικονομία της πόλης. Και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στο στήσιμο των περιπτέρων», τόνισε στο GRTimes.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Για να στηθεί και να λειτουργήσει η έκθεση για δέκα ημέρες ενεργοποιείται ολόκληρος μηχανισμός χιλιάδων ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων, από κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρείες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρείες επίπλων και φύλαξης.

Αντίστοιχα, απασχολούνται διαφορετικοί κλάδοι για την προβολή εκθετών, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες και τυπογράφοι, καθώς και η «βιομηχανία» του θεάματος, που οργανώνει τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση.

Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν οι εποχικοί εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται από τη ΔΕΘ-Helexpo ή απασχολούνται στα καφέ και στα κυλικεία του εκθεσιακού χώρου ή στα περίπτερα.

«Προσωπικά, εκτιμούσα ότι θα κάναμε μία έκθεση με αυστηρά πρωτόκολλα. Από τη στιγμή όμως που το λένε οι επιστήμονες, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», επισήμανε ο κ. Ποζρικίδης.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν σωστός. «Η απόφαση έπρεπε να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα. Δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν να φορτώνουν τα φορτηγά οι Γερμανοί (σ.σ. η Γερμανία ήταν η τιμώμενη χώρα της 85ης ΔΕΘ) και μετά να τους πεις ότι ακυρώνεται. Απλώς, θα κλάψει η πόλη», είπε χαρακτηριστικά.
Χαριστική βολή για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Τεράστια καταστροφή σηματοδοτεί η απόφαση και για τα ξενοδοχεία της πόλης, που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο να δουν τους πρώτους πελάτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Μιλάμε για ολική απώλεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Η πληρότητα είναι μηδενική και η ΔΕΘ ήταν μία ελπίδα ανάκαμψης», είπε στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας.

Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Εδώ ακυρώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Ηταν αναμενόμενο», είπε χαρακτηριστικά.