Θραύση στους νέους κάνει η χρήση της κάνναβης και του αλκοόλ με ολοένα και περισσότερους να επισκέπτονται τα σχετικά κέντρα και τα θεραπευτικά προγράμματα για να βοηθηθούν.

Σύμφωνα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που γνωρίζουν καλά το θέμα της χρήσης ουσιών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην το προφίλ του χρήστη, με τους περισσότερους από τους νέους που καταφεύγουν στις εξαρτήσεις, αναζητώντας μέσα από αυτές ψεύτικες διεξόδους να επιλέγουν τα μαλακά ναρκωτικά.

Μαζί με την αυξημένη χρήση των μαλακών ναρκωτικών από τους νέους, παρατηρείται και μία ταυτόχρονη αύξηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ.

Το πιο δημοφιλές «μαλακό» ναρκωτικό είναι η κάνναβη, ενώ αρκετά γνωστό στους κύκλους των νέων χρηστών είναι και μία από τις παραλλαγές της, το σκαν, που είναι «χόρτο» με επεξεργασμένες χημικές ουσίες.

«Κάνναβη και αυξημένη χρήση αλκοόλ πάνε μαζί και είναι για ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που φτάνουν να έχουν σημαντικά προβλήματα από την χρήση τους ταυτόσημα και αμφίδρομα.

Το ένα συνδυάζεται με το άλλο» μας λέει ψυχολόγος που έχει αρκετές περιπτώσεις στο γραφείο του, εφήβων κα νεών, που καταφτάνουν μαζί με τους γονείς τους, ζητώντας βοήθεια. 

Την ξεκινούν από νωρίς και την συνεχίζουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ένα μεγάλο μέρος των εφήβων - νεών που ξεκινούν την χρήση της κάνναβης από τα 15, 16 και τα 17 τους , τη συνεχίζουν για αρκετά χρόνια ακόμα θεωρώντας την ακίνδυνη, σε σύγκριση με την ηρωίνη, την κοκαΐνη και τα χάπια.

«Αυτό είναι το μεγάλο τους λάθος αφού η τακτική χρήση κάνναβης σε συνδυασμό με το αλκοόλ, δημιουργούν έντονα ψυχολογικά προβλήματα που φτάνουν ακόμα και σε ψυχιατρικές περιπτώσεις.

Η κάνναβη, από ένα σημείο και μετά, κάνει τις δυσκολίες να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες και πολλές φορές οδηγεί στην κατάθλιψη. Και με την χρήση αλκοόλ τα πράγματα τότε γίνονται ακόμα χειρότερα…».

Ορισμένοι από τους νέους αυτούς οδηγούνται σταδιακά στην χρήση σκληρών ναρκωτικών. Όμως, και από μόνη της η τακτική χρήση της κάνναβης, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, είναι αρκετή για να βγάλει ένα νεαρό άτομο από τους στόχους του και την πορεία του. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι νέοι χρήστες κάνναβης δεν είναι μόνο αγόρια, αλλά έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο αριθμός των κοριτσιών που έχουν δοκιμάσει "τσιγαριλίκι", τουλάχιστον δύο ή και τρεις φορές στην ζωή τους.