Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε τουριστικές κυρίως περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, και τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις 11 μέχρι τις 23 Αυγούστου θα κλείνουν τα μεσάνυχτα και έως τις 7 το πρωί.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από ανάλυση όλων των επιδημιολογικών ευρημάτων που «έδειξαν» ποιες περιοχές βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο».

Για τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν κυρίως μπαρ και καφετέριες σε τουριστικές περιοχές και δημοφιλή νησιά, κάνουν λόγο επιχειρηματίες του κλάδου, εκτιμώντας ότι θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο και το πρόβλημα θα είναι τεράστιο κυρίως για τα μπαρ και τις καφετέριες που λειτουργούν έως αργά. Ιδιαίτερα για τα μπαρ σε τουριστικές περιοχές και δημοφιλή νησιά που συνήθως γεμίζουν αργά το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση του έπαρχου Μυκόνου, Στέλιου Μπρίγγου.

Σε σχετική του ανάρτηση, ο κ. Μπρίγγος τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άδικο για την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου η οποία έχει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές που δε συμπεριλήφθηκαν στις νέες απαγορεύσεις, ενώ θεωρεί ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ευθεία επίθεση στο τουριστικό προϊόν της Μυκόνου, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία και σωρεία ακυρώσεων επισκεπτών της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα, ζητά την άμεση παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών του νομού Κυκλάδων προκειμένου να αρθεί το εν λόγω μέτρο για τη Μύκονο.

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες στην Κρήτη
Σε… απόγνωση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται στα… κάγκελα καθώς θεωρούν πως πρόκειται για ένα άδικο μέτρο την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα στην Αθήνα θα παραμείνουν ανοιχτά.

«Το παράδοξο είναι ότι δεν μπορούν να εξαιρούν την Αθήνα που έχει τόσα κλαμπ και τέτοια νυχτερινή ζωή και να συμπεριλαμβάνουν την Κρήτη μαζί με το νησί της Μυκόνου που ήταν και η απαρχή της νέας έξαρσης του κοροναϊού. Η Κρήτη μέχρι πρότινος ήταν “ορφανή” από εγχώρια κρούσματα με εξαίρεση την κατάσταση στη Μεσαρά που και πάλι όπως φαίνεται είναι ελεγχόμενη. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Ήδη οι αντιδράσεις είναι αρκετές από το σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου που περίμεναν πώς και πώς τον Αύγουστο για να αυξηθεί η κίνηση.

«Όπως καταλαβαίνεται έχουν αντιδράσει όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί περιμένανε τον Αύγουστο να έχει κάποια αύξηση στην κίνηση μήπως και σωθούνε», υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνάκη.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη υπάρχει άλλη μία αδικία που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς την «πληρώνουν» τα καφέ και τα εστιατόρια που μέχρι και σήμερα τηρούσαν με ευλάβεια όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Το άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως δεν γίνεται να την πληρώνουν τα καφέ και τα εστιατόρια τα οποία όλον τον καιρό κρατούσαν αποστάσεις, έχουν μειώσει τα καθίσματά τους και τηρούσαν τα μέτρα που της επιβλήθηκαν και υπολειτουργούσαν. Τώρα καλούνται να κλείσουν και 12 το βράδυ και να βγάζουν τους πελάτες έξω. Αυτό είναι εξίσου άδικο», υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη η οποία πρόσθεσε πως αν το μέτρο αυτό συνεχίσει και μετά τις 23 Αυγούστου «τότε θα καταστραφούμε, θα είναι η ταφόπλακά μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει ξεκινήσει μία πανελλήνια προσπάθεια των Συνδέσμων και Σωματείων του κλάδου για να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις στον Έβρο: Στηρίξτε την εστίαση
Αντιδράσεις για το νέο ωράριο καταστημάτων υπάρχουν και στον Έβρο.

Η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η εστίαση για άλλη μια φορά έχει βρεθεί στο επίκεντρο των τελευταίων εξελίξεων και παρόλο που έχει χτυπηθεί πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα και που ακόμα περιμένει τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στους βασικούς πυλώνες στήριξης (Επιδότηση Ασφαλιστικών Εισφορών, Μονοψήφιο συντελεστή ΦΠΑ κ.α), ακούγεται ότι θα θεσπιστεί ωράριο μέχρι τις 23:00 σε όλο τον κλάδο. Καλούμε την Κυβέρνηση σε άμεση συνάντηση με τα αρμόδια όργανα της Εστίασης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί ο μεγαλύτερος κλάδος σε αφανισμό.

Η μη συμμόρφωση κάποιων δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη. Πριν καταδικάσουμε τις παραβατικες συμπεριφορές, ας αναλογισθούμε και τι ποσοστό αυτής της συμπεριφοράς αντιστοιχεί σε όλους. Γι αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε ισοπεδωτική λογική και πρακτική του οδοστρωτήρα. Είναι υπόθεση όλων και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Λάθη έχουν γίνει εκατέρωθεν».