Δύσκολα θα βρει κανείς στις πολυκατοικίες της Πάτρας πλέον θυρωρείο.

Στις σύγχρονες είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει. Στις παλιές μεγάλες πολυκατοικίες, κυρίως στο κέντρου της Πάτρας, σε αυτές που ήταν από τις πρώτες που σηκώθηκαν, ίσως να υπάρχει ακόμα θυρωρείο, όμως σίγουρα δεν υπάρχει θυρωρός. Είναι από τα επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν αρκετά χρόνια πριν από την κρίση.

Και όμως τα χρόνια της αστικοποίησης, τότε που εκτός της εξωτερικής μετανάστευσης ήταν έντονο το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης, με τους νέους από το χωριό να κατακλύζουν τα αστικά κέντρα για να βρουν μία δουλειά και ίσως μία καλύτερη ζωή, το επάγγελμα του θυρωρού ήταν περιζήτητο.

Ο θυρωρός πληρωνόταν συνήθως μέσα από τα κοινόχρηστα των ενοίκων. Ήταν αυτός που  φρόντιζε για τα προβλήματα που υπήρχαν στην πολυκατοικία, αλλά και το πρόσωπο εκείνο που έφερνε πιο κοντά τους ένοικους, κάνοντας την "μοντέρνα" αυτή διαμονή (για εκείνα τα χρόνια), να διατηρεί κάτι μικρό έστω από το ύφος της γειτονιάς, με τα χαμηλά σπίτια και τις αυλές.

Σταδιακά όσο εξαφανιζόταν το επάγγελμα του θυρωρού χανόταν ολοένα και περισσότερο το στοιχείο αυτό από τις πολυκατοικίες. Αν κοιτάξει κανείς ορισμένες από τις ταινίες του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου θα καταλάβει τι εννοούμε.

Θυρωρεία πλέον στις πολυκατοικίες της Πάτρας δεν υπάρχουν. Όσο για τους θυρωρούς οι τελευταίοι έχουν βγει εδώ και χρόνια στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην σελίδα "Patras Memories Αναμνήσεις από την παλιά Πάτρα", ίσως να υπάρχει ακόμα ένας σε πολυκατοικία της Ρήγα Φεραίου, λίγο πριν την Κολοκοτρώνη. Η ουσία όμως δεν αλλάζει.


Το επάγγελμα που είχε γνωρίσει άνθιση σε χρόνια φτώχειας, στα χρόνια μας έχει εξαφανιστει. Πλεον από τις περισσότερες πολυκατοικίες λείπουν και οι διαχειριστές, αφού το θέμα της διαχείρησης το αναλαμβάνει συνήθως ένα γραφείο. 

Βλέπετε, η φτώχεια και η ανεργία στην εποχή μας μπορεί να έχει επανέλθει και ίσως τα πράγματα να είναι χειρότερα από ότι ήταν τότε, όμως, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μαθημένοι αλλιώς. 

Η φωτογραφία είναι του Άρη Μπετχαβά είναι σύγχρονη και προέρχεται από την δεκαόροφη πολυκατοικία στην πλατεία Όλγας, μεταξύ Μαιζώνος και Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Πάτρας.