Το στοίχημα του τουρισμού είναι χαμένο για φέτος, ναι ή όχι;  

Αν ρωτήσεις τους επαγγελματίες ξενοδόχους και τους παράγοντες του τουριστικού κλάδου που είναι σε θέση να γνωρίζουν την επισκεψιμότητα σε κάθε περιοχή, η απάντηση θα είναι σίγουρα θετική.

Το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν έχει χαθεί και αυτό δεν αλλάζει. Το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει μία κίνηση τις τελευταίες ημέρες και ενώ πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, δεν μετατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων της Πάτρας Ηλία Μεντζελόπουλο, η κίνηση αυτή έχει να κάνει με τον εσωτερικό τουρισμό και με τους Έλληνες που ψάχνουν ένα κατάλυμα για να νοικιάσουν σε κοντινές περιοχές από αυτές που μένουν.

Όμως αυτό δεν συνιστά ανάκαμψη. «Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας και περιαστικά αυτής είναι λίγο μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους του έτους και φτάνει το 40 με 45%» τονίζει.

«Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ελάχιστη κίνηση που υπάρχει και που οφείλεται στον εσωτερικό τουρισμό δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα μιας τουριστικής χρονιάς. Να σας αναφέρω μόνο αυτό.

Η μείωση των τουριστικών εσόδων για φέτος σε πανελλήνιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα φτάσει το 75% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε».

Η τάση με τους κοντινούς προορισμούς, δίπλα στη θάλασσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις που κλείνονται στα ξενοδοχεία της Πάτρας και της Αχαΐας για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, δεν έχουν να κάνουν μόνο με Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν για λίγο από το λεκανοπέδιο, αλλά και με Πατρινούς.

Οικογένειες από την Πάτρα, για παράδειγμα, κλείνουν για λίγες ημέρες ένα κατάλυμα στο Λόγγο, στα Σελιανίτικα, στην Άκολη, στα Νικολέικα, στα Νιφορέικα και σε άλλα κοντινά μέρη της Αχαΐας ή λίγο έξω από αυτή (βλέπε Ηλεία και Ναυπακτία) που βρίσκονται δίπλα από την θάλασσα.

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μία τάση που ενισχύει τον τουρισμό στους κοντινούς προορισμούς και στα παραθεριστικά μέρη της Αχαΐας ή και της Δυτικής Ελλάδας, αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα ταξίδια. 

Ανασταλτικός παράγοντας το νέο κύμα της πανδημίας

Όμως σίγουρα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα παίζει αρνητικό ρόλο στο να ανέβει κάπως περισσότερο ο δείκτης του τουρισμού για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. 

Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις των κρατήσεων τους, προτιμώντας να μείνουν σπίτι και να μην πάνε πουθενά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η πτώση είναι δεδομένη και καταγράφεται εκτός των άλλων και από την κίνηση στις πύλες εισόδου της περιοχής, το λιμάνι της Πάτρας και το αεροδρόμιο του Αράξου που είναι κάτω σε επισκεψιμότητα πάνω από 50% σε σύγκριση με άλλες χρονιές.