Μόνο υπό πίεση και κάτω από ειδικές συνθήκες φορούν την μάσκα τους οι Πατρινοί.

Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μία βόλτα στην πόλη και πηγαίνοντας σε δημόσιες υπηρεσίες, σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ, σε ταξί κ.α.

Οι μόνοι που τις φορούν και μάλιστα με τον τρόπο που υποδεικνύουν οι ειδικοί (να καλύπτει και την μύτη) είναι οι υπάλληλοι των καταστημάτων εστίασης, των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών μαγαζιών της Πάτρας.

Οι υπόλοιποι και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες τις έχουν απλά στο πρόσωπο τους, έτσι για το τυπικό του όλου πράγματος.

Η τάση που υπάρχει προς τη μη συμμόρφωση των Πατρινών για τη χρήση της μάσκας φαίνεται και από ένα γεγονός που έγινε γνωστό τις περασμένες ημέρες.

Αναφερόμαστε στις κλήσεις που δέχτηκαν οι ιδιώτες γιατροί για να δώσουν ιατρικές γνωματεύσεις για τη μη χρήση της μάσκας.

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν γιατροί το παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ζητούσαν ιατρική γνωμάτευση για να μην φορούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ που προβλέπεται είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Πολλά μάλιστα από αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κατά συνέπεια είναι ακόμα πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό αφού αν τους προσβάλει δύσκολα θα την γλιτώσουν.

Πώς μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς αυτό; Είναι δύο οι ερμηνείες. Άγνοια κινδύνου και το ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας. Εκεί το παιχνίδι κάπου έχει χαθεί.

«Θα φοράμε τη μάσκα και την ίδια στιγμή τα σύνορα θα είναι ανοικτά για να μπαίνει στη χώρα κάθε μορφή κορωνοϊού» μας είπε ένας από τους αρνητές της.

Ο νόμος, ωστόσο, είναι ξεκάθαρος. Απαλλάσσονται όσοι έχουν αποδεδειγμένα προβλήματα δύσπνοιας και όσα παιδιά είναι κάτω από τριών ετών.