Είναι γεγονός ότι το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι της Πάτρας διαφέρει σε πολλά από τα προηγούμενα. Αυτό ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της πανδημίας και του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όμως, στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο κορωνοϊός και τα μέτρα που υπάρχουν για τις αποστάσεις ασφαλείας στις θεατρικές παραστάσεις και γενικότερα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ήρθε για να αποκαλύψει και να φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα σημαντικό κενό για την Πάτρα.

Δεν υπάρχουν θέατρα ή υπαίθριοι χώροι μεγάλης χωρητικότητας που να επιτρέπουν σε ακριβές παραγωγές, με πολλούς συντελεστές, να έρθουν για παραστάσεις στην Πάτρα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φέτος το καλοκαίρι δεν έχουμε δει μία από αυτές τις παραγωγές να έρχονται από την Αθήνα στην Πάτρα, αρνούμενες να ανεβάσουν παράσταση σε χώρους όπου το μέγιστο όριο των θεατών, δεν τους δίνει την δυνατότητα να έχουν έστω και ένα ελάχιστο κέρδος.

Βλέπετε, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με τους 131 θεατές μέγιστο όριο εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού, δεν συμφέρει καμία από αυτές τις παραγωγές να έρθουν.

Βασικός όρος των παραγωγών για να ανεβάσουν μία παράσταση σε ένα θέατρο είναι να έχει πάνω από 500 θεατές χωρητικότητα. Στην Πάτρα δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, τουλάχιστον για θεατρικές παραστάσεις. 

Αντίθετα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, βλέπουμε τις ίδιες παραγωγές να πηγαίνουν σε μικρότερα φεστιβάλ της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, εκεί όπου υπάρχει το αρχαίο θέατρο της Φλόκα που χωράει αρκετούς θεατές, ακόμα και σε συνθήκες κορωνοϊού.

Η έλλειψη των ακριβών παραγωγών, με τα μεγάλα ονόματα ηθοποιών, είναι έντονη το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι για τους θεατρόφιλους και το κενό που έφερε η πανδημία, όπως φαίνεται, δεν θα καλυφθεί. 

Τι γίνεται με το Φεστιβάλ Πάτρας

Το κενό αυτό είναι που φέτος έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό το Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο να προχωρήσει στην κατάρτιση του προγράμματος του.

Οι παραγωγές που θέλει να φέρει στην Πάτρα ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός του Φεστιβάλ Ανδρέας Ανδριόπουλος, δεν έρχονται κάτω από αυτές τις συνθήκες και για αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα.

Αν τελικά γίνει κάτι αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη με πέντε περίπου εκδηλώσεις. Ακόμα όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Γίνονται προσπάθειες.