Ολα τα μέτρα στο τραπέζι, ακόμη και περιορισμός μετακινήσεων, εκτός από το οριζόντιο lockdown, για τη πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ζαούτης, προέβλεψε ότι «θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα». Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για τον κορωνοϊό, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι αυτά θα τα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. «Το οριζόντιο λοκντάουν δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» διευκρίνισε.

«Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επισήμανε, αναδεικνύοντας και τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πάνω από το 1. «Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

«Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

«Yπάρχει θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά βλέπεις και μεγαλύτερα συστήματα υγείας που κατέρρευσαν όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποιο όριο» ξεκαθάρισε.