Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία με τον εν ενεργεία πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να επιδιώκει την επανεκλογή του αντιμέτωπος με μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών που αναδύθηκε από την αφάνεια και αμφισβητεί την κυριαρχία του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε η Ουάσιγκτον.

Ο 65χρονος Λουκασένκο βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από το καλοκαίρι του 1994 και την κυβερνά με σιδηρά πυγμή. Όμως ο αμφιλεγόμενος χειρισμός της πανδημίας από τον "bat'ka" ή «πατέρα», όπως είναι το παρατσούκλι του, έδωσε την ευκαιρία σε τρεις γυναίκες της αντιπολίτευσης, τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, τη Μαρία Κολεσνίκοβα και τη Βερόνικα Τσεπκάλο, να ενωθούν και να συσπειρώσουν τους πολίτες εναντίον του. Ωστόσο, ο Λουκασένκο θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει έκτη συναπτή θητεία, αλλά ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κύμα διαδηλώσεων, εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων όχι μόνον για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την οικονομία και τα πεπραγμένα του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εκστρατεία καταστολής της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες του Λουκασένκο να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Δύση, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις με τον παραδοσιακό σύμμαχο της Λευκορωσίας, τη Ρωσία, με τη Μόσχα να επιδιώκει μια στενότερη οικονομική και πολιτική ένωση με το Μινσκ.