Το θλιβερό ρεκόρ των 100.000 νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού έσπασε η Βραζιλία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Με 100.477 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 (+905 σε 24 ώρες) και 3.012.412 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+49.970), η γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει αυτή που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα δύο τραγικά αυτά ορόσημα ξεπεράστηκαν την ώρα που η εξάπλωση συνεχίζεται, καθώς οι περισσότερες πόλεις της Βραζιλίας ανοίγουν ξανά τα καταστήματα και τα εστιατόρια ενώ η κορύφωση δεν έχει καν έρθει ακόμη.

Η Βραζιλία, αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από αυτήν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου. Πέρασαν τρεις μήνες προτού οι νεκροί να φθάσουν τους 50.000. Αλλά μόλις 50 ημέρες αργότερα, οι θάνατοι διπλασιάστηκαν.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας — κατ’ αυτόν, η COVID-19 είναι απλά μια «γριπούλα» — και έδωσε μάχες εναντίον των περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, πολλοί Βραζιλιάνοι αντιμετώπισαν τους αριθμούς αυτούς με αδιαφορία, με ένα ανασήκωμα των ώμων. «Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας.Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες Aρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπολσονάρου χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς. Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής. Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.