Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, ενδεχομένως, όμως, να σας βοηθήσει αν καταγράφετε τις αντιδράσεις σας στους πιο συχνούς παράγοντες πυροδότησης των συμπτωμάτων και να μάθετε να τους αποφεύγετε. Είναι γνωστό πάντως ότι η εναλλαγή της διάρροιας με τη δυσκοιλιότητα αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου. Επομένως καλό είναι να γνωρίζετε τα ύποπτα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν την δυσκοιλιότητα σε αυτή τη φάση του συνδρόμου, καθώς και αυτά που πυροδοτούν την διάρροια, κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις για να μειώσετε τα παραπάνω συμπτώματα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όπως αναφέρει το ygeiamou.

1. Η διατροφή που πυροδοτεί τη δυσκοιλιότητα

Τα τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα λόγω συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι:

Ψωμί και δημητριακά, κυρίως τα ραφιναρισμένα
Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια και μπισκότα
Καφές, ανθρακούχα ροφήματα και αλκοόλ
Πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως το τυρί

Καλύτερες διατροφικές επιλογές για τη δυσκοιλιότητα:

Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών κατά 2-3 γραμμάρια την ημέρα, μέχρι να φτάσετε να καταναλώνετε 25 γρ. για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες ημερησίως. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Καταναλώστε μέτρια ποσότητα τροφίμων που διευκολύνουν την λειτουργία του εντέρου όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε λιναρόσπορο, είτε σε σαλάτες είτε σε μαγειρεμένα λαχανικά.

2. Η διατροφή που πυροδοτεί τη διάρροια

Τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι:

Πολλές φυτικές ίνες, και ειδικά οι αδιάλυτες που βρίσκονται στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών.
Τρόφιμα και ποτά με σοκολάτα, αλκοόλ, καφεΐνη, φρουκτόζη ή σορβιτρόλη.
Ανθρακούχα ροφήματα.
Μεγάλα γεύματα.
Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Τρόφιμα με σιτάρι, κυρίως για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.

Καλύτερες διατροφικές επιλογές για τη διάρροια:

Καταναλώνετε μέτρια ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, το κριθάρι, το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, η σάρκα (και όχι το δέρμα) των φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα.
Μην καταναλώνετε τρόφιμα με αντίθετες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα παγωμένο νερό με καυτή σούπα, κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Αποφύγετε το μπρόκολο, το κρεμμύδι και το λάχανο. Προκαλούν αέρια που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα.
Καταναλώνετε μικρότερες μερίδες φαγητού.
Πίνετε νερό μία ώρα πριν και μία ώρα μετά το γεύμα, όχι κατά τη διάρκεια.
Συζητήστε με το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε δυσανεξία στο σιτάρι.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του φουσκώματος και των αερίων, δοκιμάστε να αποφεύγετε τρόφιμα που τα προκαλούν, όπως φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, φύτρο σιταριού, σταφίδες και σέλινο.