Πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο και μέσα στις επόμενες ώρες το βάρος των ελέγχων για τη χρήση της μάσκας από τα μικτά κλιμάκια των αρμόδιων αρχών, αναμένεται να πέσει στους ναούς της Πάτρας.

Μέχρι ώρας οι συστάσεις των κληρικών προς τους πιστούς για τη χρήση της μάσκας ήταν περιορισμένη και οι προϊστάμενοι των ναών προτιμούσαν να μην ασκούν πίεση στους εκκλησιαζόμενους, θεωρώντας ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Σε όλους τους ναούς, στην είσοδο της κάθε εκκλησίας υπάρχει μία πινακίδα αναρτημένη που αναφέρει την σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Εξάλλου, οι ιερείς στις ομιλίες τους, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, σπανίως αναφέρονταν στο θέμα της χρήσης της μάσκας και δεν παρότρυναν τους πιστούς να την φορούν, κρατώντας μια κάπως ουδέτερη στάση.

Πάντως, μεταξύ των ιερέων, υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με τα όσα έχουν αποδώσει κατά καιρούς κληρικοί στη μάσκα, με αποκορύφωμα τον Αμβρόσιο που την χαρακτήρισε "διαβολική" και τονίζουν ότι από την στιγμή που τη συστήνουν οι ειδικοί ο κόσμος θα πρέπει να την χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τις επόμενες ημέρες στο διάστημα που μεσολαβεί έως τον Δεκαπενταύγουστο το βάρος των ελέγχων των κλιμακίων θα πέσει και στους ναούς, όχι μόνο του κέντρου της Πάτρας, αλλά και σε αυτούς που παραδοσιακά συγκεντρώνουν κόσμο.

Η εντολή, άλλωστε, του Μητροπολίτη Πατρών είναι να τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο και να συμβάλει η εκκλησία στη μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού, όπως ήδη έχει κάνει έως τώρα.

Στο θέμα όμως που η Εκκλησία είναι κάθετη και δεν κάνει πίσω είναι σε αυτό της Θείας Κοινωνίας, με πολλούς πιστούς να νηστεύουν αυτές τις μέρες για να πάνε να κοινωνήσουν τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.