Το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας, την Πέμπτη 6 Αυγούστου μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή, για τις ανάγκες της ενότητας συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, φιλοξενώντας με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο της ενότητας, «Παραλογές», την παράσταση «Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου», που αποδόθηκε με μια σύγχρονη ματιά. 

Η παραλογή "Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου" παραπέμπει στην επιστροφή του Οδυσσέα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και την ομηρική διαδικασία της αναγνώρισης με σημάδια (Βασικό στοιχείο της τραγωδίας κατά τον Αριστοτέλη και ένας από τους 4 τύπους αναγνώρισης όπως τους όρισε ο ίδιος στην "Ποιητική" του).

Στην Οδύσσεια το δίπολο "νόστος-θάνατος" αποτελεί τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο δομείται όλο το έπος. Η ξενιτιά όμως δεν είναι μόνο γεωγραφική. Το μεγαλύτερο όνειρο είναι το ταξίδι του νόστου στο χαμένο μας σώμα.

Ο ήχος του αργαλειού πάνω στη σκηνή, σαν κάποιο πρωτόγονο κρουστό, μας κρατά δεμένους με αυτή την απώλεια. Δεν υπάρχει όμως ζωή μέσα στη μνήμη.

Ζωή είναι η τεντωμένη χορδή στο τόξο που κρατά ο Έρωτας. Νόστος, Έρωτας και Θάνατος λοιπόν. Τρεις γυναίκες στη σκηνή.

Συντελεστές:

Κείμενα, Σκηνοθεσία και Σκηνικά: Ιωάννης Κοψίνης                                  

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Παίζουν: Άννη Ονουφρίου, Μαρίνα Παντελάκη,  Λένα Νάτση. 

Την παράσταση προλόγισε το μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Πέτρος Βάης.

Η παράσταση «ανεβαίνει» και σήμερα στον ίδιο χώρο στις 21:30.