Η ΣΙΔΕΙΔΕΛ αναφέρει:

"H xώρα μας, όπως ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση πανδημίας.Το κλίμα που διαμορφώνεται στον οικονομικό τομέα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσοίωνο σκηνικό ,ο ιδιωτικός εργαστηριακός κλάδος της ΠΦΥ έλαβε πριν λίγες ημέρες  τα  σημειώματα αυτόματης υφαρπαγής  χρημάτων ,το λεγόμενο clawback .

Παρακολουθούμε εξοργισμένοι την εμμονή των εκάστοτε κυβερνώντων στην εφαρμογή ενός ληστρικού και καταχρηστικού μέτρου που θεσπίστηκε  το 2013  με προσωρινή ισχύ και μόνο σκοπό τη διασφάλιση   μέτρων μείωσης  των δαπανών με  περιφρούρηση της συνταγογράφησης.

Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια απέτυχε να ελέγξει τη ζήτηση διαγνωστικών υπηρεσιών  υγείας και εξακολουθεί να φορτώνει το λογαριασμό στους ιατρούς του διαγνωστικού τομέα με πρωτοφανή εμμονή, σφοδρότητα, και δυσθεώρητο κούρεμα δεδουλευμένων αμοιβών που αγγίζει το όριο του 25% για το 2019. 

Αναρωτιόμαστε ,οι  ιδιώτες εργαστηριακοί  και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν είναι Έλληνες πολίτες φορολογούμενοι που υπέστησαν    οικονομική ασφυξία  κατά την διάρκεια της επιβολής της καραντίνας ,όταν σχεδόν όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας εισήλθε σε υφεσιακό περιβάλλον;

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας , εν μέσω πανδημίας,με  την χώρα μας εκτός μνημονίων , με επιχορηγήσεις από την Ευρωπαική  Ένωση  και με την ΠΦΥ να στηρίζεται στους ιδιώτες και στον τομέα της διάγνωσης της νόσου covid -19, με το κούρεμα των αμοιβών, με ποιο τρόπο  :

  1. θα διασφαλιστεί η ποιότητα υπηρεσιών με το υψηλότατο κόστος διασφάλισης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ιδιωτικά εργαστήρια και κέντρα;
  2. θα επιτευχθεί η υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων ,όταν οι δημόσιες δομές έχουν περιορισμένο αριθμό διαθεσιμότητας λόγω  των περιοριστικών μέτρων COVID-19;
  3. η οικονομική χρεοκοπία των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών ιατρών θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας;

Είναι αδιανότητο σε ευνομούμενο κράτος δικαίου να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός  διενέργειας εξετάσεων  με ανοιχτή  συνταγογράφηση  και με οικονομική τιμωρία των εντεταλμένων εργαστηριακών ιατρών για την υπέρβασή του!

Το κράτος δεν συμμετέχει στην κάλυψη των εξόδων των ιατρείων  και οι εργαστηριακοί  γιατροί  δεν είναι  υπάλληλοί  του.

Έχουμε επανειλημμένως  διαμαρτυρηθεί ,έχουμε προβεί σε κινητοποιήσεις , τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να αντιληφθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο;

Μιλάμε ελληνικά και απευθυνόμαστε σε νοήμονες ανθρώπους που επιτέλους πρέπει να σταματήσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα.

Απαιτούμε την άμεση άρση του μέτρου του clawback.Απαιτούμε να αποζημιωνόμαστε για κάθε εξέταση που εκτελείται στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα και το απαιτούμε γιατί είναι το δίκαιο και αυτό που συμβαίνει σε κάθε αγορά παροχής υπηρεσιών στον κόσμο.Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση μιας  κατάφωρης αδικίας που είναι αδιανόητο να εξακολουθεί να εφαρμόζεται!"