Ο συνωστισμός σε νυχτερινά κέντρα, beach bar, γάμους και σε ιδιωτικά πάρτι είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος καθώς βοηθούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκδηλώσεις στις εκκλησίες την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού και κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται μέσα και έξω από τις εκκλησίες ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Τήνο, την Πάριο, το Βέρμιο, την Κεφαλονιά, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Προβληματισμός από τους ειδικούς για τις λιτανείες

Ήδη ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι οι λιτανείες. Ο κ.Δερμιτζάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε πως η πολιτεία θα έπρεπε να ζητήσει από δομές, όπως είναι η Εκκλησία, να τηρούνται αποστάσεις και να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, όπως ζητάει και από τις επιχειρήσεις. «Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουν και την ευθύνη να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα ακόμα ένα πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ουσιαστικά να προλάβουν πριν δημιουργηθεί, οι Αρχές είναι και η παρουσία πολλών πλανόδιων πωλητών στα σημεία που κάθε χρόνο εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως μπορεί τα πανηγύρια να απαγορεύτηκαν και για ολόκληρο το μήνα Αύγουστο, αλλά όχι η λειτουργία των αγορών. Οπως είχε διευκρινίσει και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Αυτό σημαίνει πως μαζί με τους χιλιάδες ή εκατοντάδες πιστούς (αναλόγως την περιοχή) θα καταφτάσουν και αρκετοί πλανόδιοι πωλητές. Πρακτικά όμως η κοσμοσυρροή αυτή θα είναι αδύνατον να ελεγχθεί στο σύνολό της για τα μέτρα προστασίας, αλλά και για τις αποστάσεις ασφαλείας.