Κάτω από τις προσδοκίες είναι η μέχρι τώρα κίνηση στην εμπορική αγορά της Πάτρας την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι στον ορίζοντα που να διαγράφει μία καλύτερη εξέλιξη τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αλλά και τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε καταστάσεις απρόβλεπτες, με μαγαζιά και επιχειρήσεις να κλείνουν.

Ήδη, άλλωστε, έχουν ακουστεί αρκετά που βρίσκονται στο επίπεδο της φημολογίας για επιταγές που «σκάνε» και που δεν μπορούν να πληρωθούν, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που τρέχουν.

Σύμφωνα με μία πρόχειρη εκτίμηση παραγόντων που γνωρίζουν καλά την αγορά της Πάτρας και το πόσο έχει επηρεαστεί αυτή από την κρίση του κορωνοϊού, με την πτώση να είναι κάθετη σε όλες τις μορφές του εμπορίου, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη βοήθεια από την πολιτεία, ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχουμε ένα μπαράζ λουκέτων από την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί.

Οι εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου μιλούν για τουλάχιστον 100 εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται με το ένα χέρι στο λουκέτο και αναμένεται να κλείσουν, ενώ θυμίζουμε ότι ήδη έχουν κλείσει 150 περίπου μαγαζιά που κατέβασαν ρολά στο διάστημα της καραντίνας, χωρίς πότε να τα ξανανεβάσουν.

Η Ομοσπονδία των εμπόρων της Πελοποννήσου και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, έχουν ζητήσει από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν τα μαγαζιά μία σειρά μέτρων.

Μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν και που πλέον, αν δεν εισακουστούν από την πολιτεία, τότε το επόμενο αναπόφευκτο στάδιο για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής είναι το λουκέτο.  

Τα βασικά μέτρα που ζητούν

Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με την κατάθεση ενός χρηματικού ποσού ως επιχορήγηση και όχι ως δανείου, από το κράτος στις εμπορικές επιχειρήσεις (χωρίς τραπεζικά και φορολογικά κριτήρια), με την παύση των κατασχέσεων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με την ισχύ των τραπεζικών πιστώσεων, με την ρύθμιση σε 120 δόσεις για όλα τα ανεξόφλητα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, αλλά και την επέκταση του μέτρου των ενοικίων που πλέον έχει καταργηθεί για τους εμπόρους.

Σύμφωνα με τους εμπόρους είναι μέτρα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όχι για να ενισχυθεί η αγορά, αλλά για να κρατηθεί όρθια μετά από όλο αυτό που πέρασε το διάσημα της καραντίνας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαζί με όλες αυτές τις τρέχουσες υποχρεώσεις τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των μαγαζιών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα χρήματα που χρειάζεται να έχουν οι έμποροι για την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται αφού το φθινόπωρο αλλάζουν βιτρίνα.