Ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας έχουμε φέτος από πλευράς των θαλάσσιων χελωνών στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ΑΡΧΕΛΩΝ Διονύση Μαμάση, τα χελωνάκια που θα βγουν από τα αυγά των φωλιών θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής μόνο στο κομμάτι που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την καταγραφή ο ΑΡΧΕΛΩΝ, υπάρχουν 43 συνολικά φωλιές.
Ένας αριθμός ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι συνολικά σε όλη την περίοδο της ωοτοκίας οι φωλιές που είχαν καταγραφεί στην ίδια ακριβώς περιοχή ήταν 27.
16 δηλαδή περισσότερες φωλιές φέτος και ενώ η ωοτοκία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διονύση Μαμάση συνολικά σε όλο το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στις τρεις παράκτιες ζώνες παρακολούθησης, αναλογικά υπολογίζονται γύρω στις 80.
Κι αυτό παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, αλλά και τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς, με αυθαίρετες ενέργειες, που βάζουν σε κίνδυνο της φωλιές των θαλάσσιων χελώνων και τα αβγά τους.
Όπως μας λέει ο κ. Μαμάσης, οι άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, αυτές τις μέρες βρίσκονται στην αναμονή για να δουν από κοντά τα πρώτα χελωνάκια της φετινής ωοτοκίας να βγαίνουν από τις φωλιές και να πηγαίνουν στη θάλασσα.
Για αυτό χρειάζεται προσοχή από όλους όσοι πηγαίνουν στις παραλίες της περιοχής της προστατευόμενης ζώνης, ειδικότερα αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την αναπαραγωγή του είδους και γενικότερα τη διαδικασία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ζώνη παρακολούθησης που έχει αναλάβει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι μήκος 11,5 χιλιομέτρων και ξεκινά από το Κουνουπελάκι, ενώ τερματίζει στην Μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου.
Από την άλλη, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί την παρακολούθηση από την παραλία της Καλόγριας μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από τη Μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών.