Χρήμα με το… κιλό βγάζουν από τη λιμνοθάλασσα του Γκέρμπεσι στη Δυτική Αχαΐα, στο Διβάρι του ακρωτηρίου του Πάπα, παράνομοι αλιείς, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων η δράση των μη νόμιμων αλιέων είναι τόσο μεγάλη που πλέον αδιαφορούν για τα προσχήματα σε ένα χώρο στον οποίο δεν υπάρχει καμία φύλαξη από τον κύριο υπεύθυνο στο Οχυρό, το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι παράνομοι αλιείς, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται ακόμα και από μακρινές περιοχές όπως το Μεσολόγγι, πλουτίζουν πουλώντας στη "μαύρη" αγορά τα ψάρια, χωρίς φυσικά να δίνουν τίποτα στο κράτος που χάνει δεκάδες χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το ψάρεμα στη λιμνοθάλασσα που είναι πράγματι γεμάτη από ψάρια γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, με μπροστάρηδες αλιείς από το Μεσολόγγι και από το Μετόχι που δρουν όπως φαίνεται για λογαριασμό ενός καλά οργανωμένου παράνομου κυκλώματος.

Η ποσότητα των ψαριών που πιάνονται από τους αλιείς υπολογίζεται σε πάνω από 200 κιλά τη φορά, ενώ στη συνέχεια τα εμπορεύονται από σπίτι σε σπίτι και από στόμα σε στόμα, χωρίς να παρεμβαίνει ούτε σε αυτή τη διαδικασία κάποιος κρατικός παράγοντας.

Το κέρδος συνολικά, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, ξεκινά από τα 3.000 ευρώ τη βραδιά και ανάλογα με το πόσες είναι οι βάρκες μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χώρος αυτός ήταν να μισθωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, πληρώνοντας ένα ενοίκιο στο κράτος και φυσικά τον ανάλογο φόρο ως μια νόμιμη επιχείρηση με πρόσωπο.

Κάτι τέτοιο όμως μέχρι ώρας δεν έχει γίνει, παρά τις πληροφορίες που έλεγαν ότι η διαδικασία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η σύμβαση του υπουργείου με τον ιδιωτικό αλιευτικό συνεταιρισμό που ενδιαφέρεται για το χώρο θα υπογραφθεί εντός των επόμενων μηνών με την προκήρυξη μίσθωσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να βγαίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.