Ο εκρηκτικός Γάλλος ήρθε στα 28 του, μετά από τριετή θητεία στη Μαρσέιγ και επιτυχημένη σεζόν στην Σάντερλαντ. Αποκτήθηκε αντί 8 εκατ. ευρώ στο γαλλικό σύλλογο και πωλήθηκε μετά από δύο χρόνια αντί 5,8 εκατ. ευρώ στη Λάτσιο (που είχε ήδη πάρει τον Μίροσλαβ Κλόζε) από το καπρίτσιο του Λοτίτο: είχε «τρελαθεί» ο ιδιοκτήτης με τον Σισέ επειδή την προηγούμενη σεζόν ο Τζιμπρίλ είχε αποκλείσει σχεδόν μόνος του τη «μισητή» Ρόμα. Ηρθε στην Ελλάδα με βασικό κίνητρο να γίνει απόλυτος πρωταγωνιστής, τα κατάφερε και έφυγε με την εκπληκτική επίδοση των 55 γκολ – 16 ασίστ σε 89 ματς με την πράσινη φανέλα. Τερμάτισε την καριέρα του πρόπερσι, αφού μετά τη Λάτσιο περιηγήθηκε σε διάφορα εξωτικά και μη μέρη (ΚΠΡ, Αλ Γκαράφα, Κούμπαν Κράσνονταρ, Μπαστιά, Υβερντόν) και ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με την οποία κατέγραψε τις περισσότερες συμμετοχές στην ταραχώδη καριέρα του μετά την Οσέρ, όπου ανατράφηκε και γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά υπό τις οδηγίες του «σοφού» Γκι Ρου.

Ο Μπεργκ ήρθε λίγο μικρότερος από τον Σισέ. Στα 27 του. Πείστηκε να έρθει για διαφορετικό λόγο στην Ελλάδα. Για το restart μιας παρακμάζουσας καριέρας με φουλ καθοδική πορεία, καθώς μετά τις τρομερές εμφανίσεις του με τη Γκρόνιγκεν (44 γκολ σε 69 ματς), δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις αυξημένες προσδοκίες στο Αμβούργο που είχε δαπανήσει 10 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του. Σε τρεις σεζόν με τον άλλοτε κραταιό γερμανικό σύλλογο πέτυχε μόνο 13 γκολ σε 70 εμφανίσεις και παρά το θετικό «διάλειμμα» του δανεισμού του στην PSV Αϊντχόφεν (11 γκολ σε 41 ματς μιας σεζόν), οι Ολλανδοί δεν έκαναν κίνηση για αγορά. Ο Γιάννης Αναστασίου έκανε το «κονέ» με τον ίδιο, ο Νίκος Νταμπίζας έπεισε από κοντά και τον παίκτη και το Αμβούργο, ο Μπεργκ έγραψε αντίστοιχα με του Σισέ καταπληκτικά νούμερα στην Ελλάδα. Παρότι δεν είχε συμπαίκτες τον Λέτο, τον Ζιλμπέρτο, τον Σαλπιγγίδη, τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη, αλλά τον Καρέλη, τον Κλωναρίδη, τον Ζέκα και εν συνεχεία τον Κουρμπέλη, τον Εμποκού, τον Βιγιαφάνιες: 65 γκολ και 19 ασίστ σε 98 ματς. Πωλήθηκε αντί μόλις 3,3 εκατ. ευρώ στην Αλ Αϊν, πήγε εν συνεχεία στην Κράσνονταρ, σε τέσσερα χρόνια έβγαλε και θα βγάλει τα χρήματα… όλης της προηγούμενης καριέρας του.

Τον Σισέ διαδέχθηκε ένας «τίμιος» Ισπανός. Και τον Μπεργκ ένας εξίσου «τίμιος» Ιταλός. Δυο φορ με πολύ μικρή αμοιβή - ύψους περίπου 250.000 ευρώ ετησίως - , οι οποίοι ασφαλώς δεν είχαν την ποιότητα των προκατόχων τους, αλλά αυτό που μπορούσαν το έδωσαν σε κάθε ματς του Παναθηναϊκού. Ισως και περισσότερα απ’ όσα περίμεναν οι φίλοι της ομάδας πρόσφεραν ο Χοσέ Τοτσέ και ο Φεντερίκο Μακέντα. Eκτός από την ομοιότητα της διαδοχής των δύο κορυφαίων σέντερ φορ της σύγχρονης ιστορίας του Παναθηναϊκού προσέξτε την απίστευτη αντιστοιχία και στις επιδόσεις τους: 61 ματς με 25 γκολ – 5 ασίστ ο Τοτσέ, 65 ματς με 26 γκολ – 8 ασίστ ο Μακέντα! Τον Ισπανό τον άφησαν ελεύθερο οι Πράσινοι όταν βρήκαν τον Μπεργκ. Πήγε στη Λα Κορούνια, συνέχισε για τέσσερα χρόνια στην Οβιέδο, έπαιξε και πέρυσι στα 37 του με την Μπούργος (24 ματς – 5 γκολ) στην Τρίτη κατηγορία ο αθεόφοβος! Τον Μακέντα, όμως, δεν θέλει να τον χάσει χωρίς να πάρει φράγκο ο Παναθηναϊκός. Και το «πόκερ» μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν ως στόχο το 1 εκατ. ευρώ, έχει αρχίσει εδώ και ενάμιση μήνα…

Θα συνεχίζεται και θα... συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή και η χρυσή... τιμή που θα ικανοποιήσει αμφότερες τις πλευρές για την πώληση του Ιταλού φορ. Το μόνο δεδομένο είναι πως ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού τα δύο τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να συνεχίσει την καριέρα του στο Κορωπί. Γιατί; Διότι δεν το θέλει ούτε ο Παναθηναϊκός που έχει ως στόχο την πώλησή του, ούτε ο ίδιος ο 29χρονος παίκτης, ο οποίος ξέρει πως την επόμενη σεζόν – δεδομένης της παρουσίας του Καρλίτος – δεν πρόκειται να έχει τόσο μεγάλο χρόνο συμμετοχής όπως εφέτος και πέρυσι. Αλλωστε ένας από τους λόγους που είναι θυμωμένος είναι το γεγονός ότι ο Τσάβι Ρόκα ουδέποτε του έκανε πρόταση ανανέωσης συμβολαίου.

Το “πάνω χέρι” βεβαίως, ως είθισται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή μόλις έναν χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου), το έχει ο ποδοσφαιριστής και όχι ο σύλλογος. Διότι, απλούστατα, ο Μακέντα θεωρητικά μπορεί να κάνει υπομονή για έξι μήνες και να κλείσει σε όποια ομάδα θέλει από τον προσεχή Ιανουάριο.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η... «ΧΡΥΣΗ ΤΙΜΗ»

Προς το παρόν τα δεδομένα σε... διπλό ταμπλό έχουν ως εξής

Ομάδα από το Ντουμπάι (δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι πρόκειται για την Σαμπάμπ Αλ Αχλί του Πέδρο Κόντε): Προς το παρόν δεν αυξάνει την προσφορά της. Επιμένει στην πρόταση ύψους 750-800.000 ευρώ στον Μακέντα, ενώ στον Παναθηναϊκό προσφέρει περίπου το ίδιο ποσό.

Ερυθρός Αστέρας: Παραμένει μικρή η πρότασή του στους Πράσινους και δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Αύξησε όμως την προσφορά του στον Ιταλό φορ, στον οποίο δίνει πλέον ποσό κοντά στις 700.000 ευρώ.

«Στόχος»του Μακέντα και του Παναθηναϊκού είναι το ίδιο ποσό: 1 εκατ. Ευρώ. Μπορεί, όμως, να μην τα βρουν αυτά τα χρήματα και να συμβιβαστούν με λιγότερα. Ας περιμένουμε ενδεχόμενο προτάσεων και από Τουρκία και Ιταλία και ας έχουμε σε μια άκρη του μυαλού μας ότι σημαντικό ρόλο για την τελική επιλογή του Ιταλού θα παίξει και ο κορονοϊός, ο οποίος στη Σερβία εξαπλώθηκε ραγδαία εδώ και ένα μήνα.

Υπάρχει, πάντως, ήδη και ένα αρνητικό στοιχείο στην ιστορία. Μπλέκονται πολλοί μάνατζερς και δεν χειρίζεται την υπόθεση αποκλειστικά το γραφείο του Μίνο Ραϊόλα στον οποίο ανήκει το πρώην «wonder boy» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο έπαιξε μόλις σε 36 αγώνες με την πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Αγγλίας, σχεδόν τους μισούς συγκριτικά με τα ματς στα οποία φόρεσε το Τριφύλλι. Όπως στην περίπτωση του Σισέ, του Μπεργκ και του Τοτσέ, πάντως, έτσι και στην περίπτωση του Μακέντα, ο Παναθηναϊκός έπαιξε θετικό ρόλο στην καριέρα τους. Ηταν ένα καλό βήμα για όλους. Μια χρονιά προτού έρθει στην Αθήνα ο Ιταλός είχε 3 γκολ σε 28 ματς με τη Νοβάρα που υποβιβαζόταν στη Serie C…

Πηγή: gazzetta