Κάτι παραπάνω από προβληματισμένος είναι ο κλάδος της εστίασης με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Από τη μία τα νέα μέτρα που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις αναμένεται να κρατήσουν όλο το μήνα, από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μετά το άνοιγμα των συνόρων που κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους πελάτες.

Και όλα αυτά μαζί με φόντο το ερχόμενο φθινόπωρο όπου κάποια στιγμή, με το κρύο και τις βροχές, ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάτσει έξω και θα επιλέγει τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς όμως να είναι ακόμα σίγουρο για έναν επαγγελματία πόσους πελάτες θα μπορεί να βάζει μέσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου, η πτώση του τζίρου έχει καθιερωθεί σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την καραντίνα στο 50%. Όχι μόνο στα εστιατόρια που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα της κρίσης, αλλά και σε όλες τις μορφές της εστίασης.

Στα νυχτερινά κέντρα και στα μπαράκια η κίνηση έχει υποστεί μία κάθετη πτώση, παρόλο που βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού και σίγουρα χωρίς τους "όρθιους" πλέον τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Γενικότερα, από τη στιγμή που οι φοιτητές είναι αμφίβολο ακόμα αν θα έρθουν στην Πάτρα (πολλά ακούγονται για την καθιέρωση των on line μαθημάτων στα Πανεπιστήμια), η κατάσταση σε ότι αφορά τον τζίρο των μαγαζιών δύσκολα θα αλλάξει.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί μία "βόμβα" για την αγορά και την οικονομία.


"Ταφόπλακα" στους γάμους

Μέσα σε όλα αυτά η βιομηχανία των γαμήλιων δεξιώσεων και των εκδηλώσεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα με την ανακοίνωση Χαρδαλιά για όριο 100 προσκεκλημένων.

Είναι γνωστό ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 80% από τις γαμήλιες δεξιώσεις που ήταν να γίνουν το φετινό καλοκαίρι, ακυρώθηκαν πριν καν έρθει αυτό, στο διάστημα της καραντίνας.

Τα catering είναι ζήτημα αν είχαν κλείσει έναν ή δύο μεγάλους γάμους (άνω των 300 ατόμων) για φέτος. Όμως ακόμα και αυτοί ακυρώνονται πλέον μετά τις εξελίξεις.

Εκτός πια αν το ζευγάρι επιλέξει να σβήσει παραπάνω από τους μισούς καλεσμένους του. Ακόμα όμως και έτσι μειώνονται τα κέρδη για ένα catering ή για ένα κέντρο τέτοιων εκδηλώσεων.

Το πλήγμα είναι βαρύ και για αυτόν τον τομέα της εστίασης. ‘Όπως είναι βαρύ για κάθε μορφή εστίασης. Ενός κλάδου που σύμφωνα με τους επαγγελματίες αργοπεθαίνει πλέον.