Στροφή 180 μοιρών έκανε η Δανία, η οποία συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία, με αφορμή τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Μολονότι η τήρηση των αποστάσεων παραμένει η βασική οδηγία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη σταδιακή επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους «ίσως να γίνει πιο δύσκολο» να εφαρμοστεί στα μέσα μεταφοράς, δεδομένου ότι θα αυξηθεί το επιβατικό κοινό, εξήγησε η Σουντχεντστιρέλσεν σε ανακοίνωσή της. «Σας συστήνουμε τώρα να έχετε μια μάσκα μέσα στην τσάντα σας και να τη φοράτε αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις αποστάσεις», είπε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, ο Σόρεν Μπρόστρομ.

Όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία), η Δανία δεν πρότεινε τη χρήση της μάσκας παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Όμως, καθώς γενικεύεται η χρήση της σε δημόσιους χώρους σε όλον τον κόσμο και στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις αναζωπύρωσης της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες αμφισβητήθηκαν οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Κοπεγχάγης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρόστρομ δήλωνε στη δανική τηλεόραση DR ότι οι μάσκες «δεν έχουν νόημα στην παρούσα κατάσταση, όπου το επίπεδο των μολύνσεων είναι ακόμη πολύ χαμηλό».

Δανία: Μετά από προτροπή του ΠΟΥ συστήθηκε η χρήση μάσκας

Στις αρχές Ιουλίου, η υγειονομική υπηρεσία της Δανίας σύστησε στους πολίτες να φορούν μάσκα –κατόπιν προτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας– αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό ή στα μέσα μεταφοράς, αν επιστρέφει από μια περιοχή «υψηλού κινδύνου».

Αν και το ποσοστό των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό παραμένει χαμηλό (9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 2 εβδομάδες), έχει αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Με βάση τον σημερινό απολογισμό, στη Δανία έχουν καταγραφεί 14.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα (+69 τις τελευταίες 24 ώρες) και 615 θάνατοι.