Αν οι Ρομά έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες συνοικίες της Πάτρας, στα Προσφυγικά έχουν κάνει κατάληψη, εδώ και καιρό, με την κατάσταση να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και την κάποτε γραφική συνοικία της πόλης να έχει μετατραπεί σε... γκέτο τους.

Είναι γεγονός ότι οι Ρομά έχουν επεκταθεί σε περιοχές όπως η Αγία Τριάδα, σε δρόμους γύρω από τα Ψηλαλώνια, το Σκαγιοπούλειο και την Τριών Ναυάρχων, όμως, το επίκεντρο της όλης αυτής κατάστασης, παραμένει η συνοικία των Προσφυγικών.

Στους κάθετους δρόμους της συνοικίας που τέμνονται αφενός από την πλατεία Ελευθερίας και αφετέρου από το γήπεδο των Προσφυγικών, ζουν στην κάθε οδό, πάνω από πέντε οικογένειες Ρομά.

Αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Πέντε σπίτια σε κάθε δρόμο της συνοικίας όπου διαμένουν σχεδόν μαζί πάνω από 10, 15 ή και 20 άτομα, κάνοντας τα δικά τους, με μουσική στη διαπασών και γλέντια από το μεσημέρι και μετά.

Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στη συνοικία βλέπουν την όλη κατάσταση πλέον ως παρατηρητές, γνωρίζοντας ότι το όλο πράγμα έχει ξεφύγει και δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, από αυτούς που έχουν μεγαλώσει στη συνοικία με τα όμορφα σπιτάκια και τις αυλές με τις γλάστρες, έχουν φύγει προ πολλού από τα Προσφυγικά.

«Πούλησα όπως - όπως το πατρικό μου σπίτι» μας λέει αναγνώστης του patrasevents.gr. «Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα και μακάρι να ζούσα εκεί μαζί με τα παιδιά μου.

Όχι όμως έτσι. Ήλπιζα ότι θα αλλάξει η κατάσταση για αυτό πριν από μερικά χρόνια το είχα ανακαινίσει, δαπανώντας χρήματα. Πριν δύο χρόνια δεν πήγαινε άλλο. Προτίμησα να πάρω τα παιδιά και τη γυναίκα μου και να πάω να νοικιάσω αλλού.

Πλέον αποφάσισα να το πουλήσω και το πέτυχα, χάνοντας βέβαια κάποια χρήματα από την αρχική του αξία αφού η περιοχή έχει υποβαθμιστεί».


Κόβουν από την ρίζα τις σχέσεις με τη γειτονιά τους

Η περίπτωση του, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν είναι η μόνη.

Υπάρχουν και άλλοι που αποφασίζουν να κόψουν από την ρίζα τις σχέσεις με την γειτονιά τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιμένουν και συνεχίζουν να μένουν εκεί κόντρα σε όλη αυτή την κατάσταση.

Αν κάνει κάποιος μία βόλτα από την πλατεία Ελευθερίας ένα απόγευμα θα καταλάβει εύκολα τι οδηγεί τους κατοίκους αυτής της γραφικής γειτονιάς να φεύγουν από την συνοικία που έχουν μεγαλώσει.