Με τον αμίαντο στις στέγες πάνω από τα κεφάλια τους θα ζουν από ότι φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμα οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νεκταρίου, στην Πάτρα.

Οι επαφές που έχουν ξεκινήσει και κάνουν με τους φορείς της πόλης, αλλά και εκπροσώπους των κρατικών μηχανισμών, μέχρι ώρας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Το θέμα έτσι έχει παγώσει και μένει στάσιμο. Ζητούμενο είναι η αντικατάσταση του αμιάντου που υπάρχει στα κεραμίδια των Εργατικών Κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου, εδώ και δεκαετίες αφού ήταν και οι πρώτες που φτιάχτηκαν στην Πάτρα.

Ο αμίαντος είχε μπει την δεκαετία του 1950 όταν και παραδόθηκαν οι κατοικίες αυτές στους δικαιούχους τους, προκειμένου να επιτευχθεί μία καλύτερη μόνωση και να μην στάζουν τα σπίτια τους.

Κανείς δεν ήξερε τότε ότι το υλικό αυτό ήταν καρκινογόνο και επικίνδυνο. Πέρασαν δεκαετίες και το θέμα ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.

Το νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον τονίζει ότι την αντικατάσταση του αμιάντου θα πρέπει να την κάνουν οι ιδιοκτήτες του κάθε ακινήτου και αυτούς επιβαρύνει αφού είναι μία λεπτή διαδικασία που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και αρκετά χρήματα.

Ζητούμενο λοιπόν για τον τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία είναι το αν θα βάλει τα στήθη της μπροστά, έτσι ώστε το κόστος αυτό να μην επιβαρύνει τις οικογένειες που διαμένουν σε αυτές τις εργατικές κατοικίες.

Οικογένειες που δεν έχουν άλλωστε την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, για ένα ζήτημα μάλιστα που δεν έχουν καμία ευθύνη αφού τα σπίτια έτσι τα παρέλαβαν από το κράτος.

Μέχρι ώρας πάντως πάνω από 100 οικογένειες μένουν με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους εισπνέοντας τις επιπτώσεις του καρκινογόνου αυτού υλικού.