Τα κέντρα διασκέδασης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων λόγω των αυξημένων περιπτώσεων συνωστισμού εν μέσω κορωνοϊού.

Η καλοκαιρινή περίοδος φέρνει περισσότερο κόσμο στα νυχτερινά κέντρα, όπου ο κόσμος διασκεδάζει χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό και τα πρωτόκολλα.

Το πρόβλημα βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Χαρδαλιά, Τσιόδρα και Κικίλια χθες. Ο πρωθυπουργός στάθηκε τόσο στα φαινόμενα συνωστισμού στα κέντρα διασκέδασης, όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου λόγω αδειών έχουν μειωθεί τα δρομολόγια και παρατηρείται συνωστισμός, καθώς τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν ακόμη αδειάσει.

Στη διάρκεια της διάσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως από τη μία θα ενισχυθούν οι έλεγχοι και από την άλλη, δεν θα διστάσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και τα φαινόμενα συνωστισμού. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να βοηθήσει κατά τους ειδικούς, αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, θα ήταν να μπει ένα πλαφόν στην παρουσία πελατών στα κέντρα διασκέδασης. Ενα μέτρο που σίγουρα… δεν θα αρέσει στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μαγαζιών, αλλά κατά τον Γκίκα Μαργιοκίνη, είναι ένα μέτρο που πρέπει να αρχίσει να συζητείται, αν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ελέγχους νομίζω, σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πρέπει να δούμε στα κέντρα διασκέδασης πως μπορεί να μαζευτεί το πρόβλημα», είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, εάν και εφόσον δούμε μια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ακόμη και να δούμε μειώσεις της πυκνότητας σε κάποιους χώρους. Το έχουμε δει να αποδίδει σε διάφορες χώρες, το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων… Έχει εφαρμοστεί και έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε, έχουμε περιθώριο ακόμη με ελέγχους», πρόσθεσε.