Δύο σημαντικά έργα βρίσκονται στην τελική ευθεία στο Αίγιο και στην περιοχή της Αιγιάλειας, τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Αφορούν τον τομέα της ύδρευσης και του πόσιμου νερού, αλλά και την αποχέτευση. Το πρώτο είναι το Διυλιστήριο Σελινούντα Αιγίου, με 20,1 εκατ. ευρώ, για εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς μέσα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο θα λύσει το θέμα της υδροδότησης της πόλης και των οικισμών της ανατολικά και δυτικά της, αποφέροντας σημαντικό οικονομικό όφελος στο Δήμο Αιγιάλειας (ΔΕΥΑΑ), αφού θα μειωθούν οι δαπάνες για γεωτρήσεις, αλλά και σταδιακά για τους δημότες - καταναλωτές από τη μείωση του τιμολογίου ύδρευσης.

Παράλληλα, θα εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα και ποιότητα νερού και θα λειτουργήσει υπέρ της προστασίας των υδάτινων πόρων στο μέλλον. Το έργο θα γίνει στον ομώνυμο ποταμό, στο ύψος της Μονής Ταξιαρχών σε 10 στρέμματα μισθωμένα για 50ετία και θα διυλίζει 900 κυβικά/ώρα που με κεντρικό αγωγό 11 χλμ. θα φθάνει στη δεξαμενή Αιγίου (Ρούβαλη - 1.500 κυβικά), ανατολικά με άλλο αγωγό (17 χλμ) μέχρι στη δεξαμενή Τράπεζας και έναν δυτικά (12 χλμ.) στη δεξαμενή Ζήριας.

Θα υδροδοτήσει τις περιοχές: Αίγιο, Βαλιμίτικα, Τέμενη, Διγελιώτικα, Κουλούρα, Διακοπτό, Νικολέικα, Ριζόμυλο, Ελαιώνα, Ελίκη, Τράπεζα, Πούντα, Ροδοδάφνη, Άκολη, Άβυθο, Πανόραμα, Σελιανίτικα, Λόγγος, Νέο Ερινεό, Καμάρες, Ζήρια και Λαμπίρι.

Το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης

Το δεύτερο έργο αφορά τον τομέα της αποχέτευσης.

Πρόκειται για τα Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας, ένα μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΑ με 33,7 εκατ. ευρώ, όπου μέσα στο επόμενο διάστημα οι 5 εταιρείες που το διεκδικούν (Μεσόγειος, Intrakat, J&P Αβαξ, Ερέτβο και Θαλής) θα βαθμολογηθούν και θα ανοιχτούν οι οικονομικές τους προσφορές.

Με το τέλος της εργολαβίας θα λειτουργήσει ο μεγάλος αγωγός, από Αιγείρα και Λαμπίρι μέχρι και τον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου, αναβαθμίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή και κυρίως τουριστικά και παραθεριστικά την Ανατολική Αιγιάλεια που μέχρι τώρα μεταφέρει υγρά λύματα στον ΒΚ Αιγίου με βυτία.