Σε εκκρεμότητα παραμένει εδώ και μία πενταετία περίπου το ζήτημα της δημιουργίας ενός αθλητικού μουσείου που να στηρίζεται σε μία προσωπικότητα που αποτέλεσε ένα θρύλο για την Πάτρα και γενικότερα για όλη τη χώρα, τον Δημήτρη Τόφαλο.  

Μιλάμε βέβαια για το προσωπικό αρχείο του μεγάλου αθλητή της Πάτρας και μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας που αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή για την πάλη, για την Παναχαϊκή και την Ελλάδα.

Το αρχείο του Δημήτρη Τόφαλου βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία το 2015, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Τότε ήταν που ο δήμος δήλωνε ότι εξετάζει την προοπτική ενός μουσείου με βάση το αρχειακό αυτό υλικό.

Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και το αρχειακό υλικό παραμένει αδιάθετο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτηθεί σε όποιον προσφέρει ένα ποσό που να ξεκινά τουλάχιστον από τα 55.000 ευρώ.

Αυτή είναι η τιμή εκκίνησης για την κατάθεση προσφοράς στον οίκο «A. Karamitsos», προκειμένου να περιέλθει το αρχείο στην κατοχή κάποιου ενδιαφερόμενου.

Ο δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί και θεωρεί σημαντική την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της αθλητικής ιστορίας της Πάτρας και τη δημιουργία ενός χώρου που να διατηρεί το αρχειακό αυτό υλικό στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ολυμπιονίκη.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα στις προσπάθειες που έκανε, δεν είχε βρει το ανάλογο ενδιαφέρον από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της παρελθούσας κυβέρνησης, κάτι που ήταν και είναι απαραίτητο για τη δημιουργία αυτού του μουσείου, αφού χωρίς την οικονομική ενίσχυση αυτής, το εγχείρημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος σχεδιάζει να κάνει μια νέα προσπάθεια με την νυν ηγεσία της Γ.Γ. Αθλητισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα από προσωπικές του φωτογραφίες, ιδιόχειρες περιγραφές, σημειώσεις, αλλά και δύο ημερολόγια στα οποία σκιαγραφείται η σύνθετη προσωπικότητά του.

Πάντως, ένα άλλο μέρος του προσωπικού του αρχείου, που περιλαμβάνει και τα πλέον βαρύτιμα στοιχεία, όπως το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο βρίσκονται μόνιμα στο κλειστό αθλητικό κέντρο της πόλης, που φέρει τιμητικά το όνομα του Δ. Τόφαλου, μετά από δωρεά της θετής θυγατέρας του, Αγγελικής Παπαλέξη.


Λίγοα λόγια για τον Δημήτρη Τόφαλο

Ο Δημήτρης Τόφαλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1884. Ήταν ένας αθλητής που ασχολήθηκε με την άρση βαρών και την πάλη.

Στην πορεία και συγκεκριμένα στις αρχές του 20ου αιώνα εξελίχτηκε σε λαϊκό ήρωα εξαιτίας των κατορθωμάτων του, ενώ το όνομά του έγινε συνώνυμο με τη δύναμη και τον θηριώδη σωματότυπο.

Έζησε αρκετά χρόνια στην Αμερική, ασχολήθηκε με την πάλη, κτίζοντας εκεί τον μύθο του, ενώ υπήρξε μάλιστα και προπονητής του θρυλικού επίσης αθλητή Τζιμ Λόντου.

Ο χαρακτήρας του και η προσωπικότητα του επηρεάστηκαν βαθιά από τον τραγικό θάνατο του αδελφού του και της αδελφής του στους βομβαρδισμούς της Πάτρας, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.