Σε «θεατρική στέγη το… αίθριο», μετατρέπεται για τις ανάγκες της ενότητας συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, προκειμένου στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 1 και της Κυριακής 2 Αυγούστου, να φιλοξενήσει την παράσταση «Η παραλογή Του Νεκρού Αδελφού».

Η παράσταση είναι ενταγμένη στο Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης που παρουσιάζει τις Παραλογές, οι οποίες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις  ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά. 

Μετά από μια καταστροφική επιδημία, μια μάνα χάνει και τους εννιά γιους της. Μόνη της παρηγοριά, η μικρή της κόρη, αλλά και αυτή ζει παντρεμένη στην ξενιτιά, λόγω της επιμονής του αδερφού της, Κωνσταντή, που ορκίστηκε ότι θα την φέρει πίσω, αν συμβεί οτιδήποτε. Τώρα, όμως ο Κωνσταντής είναι νεκρός και η μάνα μόνη. 

Η κατάρα της μάνας στον επίορκο γιο, ανασταίνει τον Κωνσταντή που ξεκινά ένα ταξίδι για να φέρει πίσω την Αρετή.

Σημείωμα Σκηνοθετών:

Η ψυχή μου ξαγρυπνάει με μεγάλο θόρυβο στις πύλες του θανάτου

 - Saint John Perse

Η παραλογή “Του νεκρού αδερφού” δεν είναι παρά ένας αντικατοπτρισμός. Ο αντικατοπτρισμός της συνάντησης του ανθρώπου με την πραγματικότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Μόνο που στον μυθικό κόσμο αυτού του μεσαιωνικού είδους, η ανθρώπινη κατάσταση παίρνει υπερφυσική διάσταση και κάπου εκεί, εδράζεται η πηγή κάθε ποίησης. Σκοπός μας δεν είναι άλλος παρά η ανάδειξη αυτής της ποίησης με μια μορφή ζωντανή, οπτική, τρισδιάστατη, ζώσα: την πραγματικότητα του θεάτρου.

Σκηνοθεσία – Εικαστική Σύλληψη:

Γιώργος Παπαστεφάνου & Φιορέλα Μαστρόκαλου

Σχεδιασμός φωτισμών :Νίκος Σωτηρόπουλος

Ηχητικό περιβάλλον: Στράτος Γιαννατσής

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Φωτογράφιση παράστασης : ΓιάννηςΑβραμόπουλος

Παίζουν:

Έλενα Ασλανίδου, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Μαριάννα Μωυσίδου, Βαγγέλης Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Πλούμπης, Λίλιαν Τσιούτσια.