Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε 479 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 92.062.

Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νέων μολύνσεων στην Αίγυπτο από την 16η Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 491, προτού η εξάπλωση να επιταχυνθεί ραγδαία. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης σε ένα 24ωρο καταγράφηκε τη 19η Ιουνίου, όταν είχε ανέλθει σε 1.774. Το Σάββατο συμπληρώθηκε η 18η συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα μόλυνσης στην Αίγυπτο παρέμειναν λιγότερα από 1.000.

Στο μεταξύ, άλλοι 48 ασθενείς υπέκυψαν, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 4.606 νεκρούς, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι αρχές καταγράφουν μείωση των θανάτων και των μολύνσεων καθώς και αύξηση των ανθρώπων που αποθεραπεύονται.

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι άλλοι 928 ασθενείς κρίθηκε ότι έχουν πλέον ιαθεί και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία με το σύνολο των αποθεραπευθέντων να φθάνει τους 33.831.
Κορωνοϊός: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε 8 πόλεις στο Μαρόκο

Την ίδια ώρα, οι αρχές στο Μαρόκο αποφάσισαν να απαγορεύσουν από σήμερα τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας. Ανάμεσά τους η Καζαμπλάνκα, το Μαρακές, την Φες και η Ταγγέρη. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα το τελευταίο διάστημα, έφερε τα νέα μέτρα που επιβάλλονται λίγο πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά σημαίνει μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή μέχρι νεοτέρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας του βασιλείου.

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όμως τις τελευταίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: επιβεβαίωσαν 811 το Σάββατο, 633 χθες Κυριακή. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Μαρόκο ως εδώ έχει φθάσει τους 313 νεκρούς επί συνόλου 20.278 κρουσμάτων.

Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Χάλιντ Άιτ Τάλεμπ συνέστησε να «αποφεύγονται οι ανώφελες επισκέψεις και σωματικές επαφές και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης στις οικογενειακές συγκεντρώσεις» στην Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας, η οποία ξεκινά στο Μαρόκο από την 31η Ιουλίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τη «χαλάρωση» μέρους του πληθυσμού ως προς τη χρήση μάσκας, που είναι πλέον υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους στο Μαρόκο, τονίζοντας πως οι αρχές «δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν» τα διοικητικά μέτρα που «προβλέπει ο νόμος». Οι παραβάτες των μέτρων είναι αντιμέτωποι με ποινές τρίμηνης φυλάκισης ή/και πρόστιμο 1.300 ντίρχαμ (115 ευρώ).