Μια απίστευτη οδύσσεια έζησε ένας ηλικιωμένος στην Κίνα, που κάλυψε με τα πόδια μια απόσταση σχεδόν 950 χλμ., καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς επειδή δεν είχε smartphone για να αποδείξει ότι δεν ήταν φορέας του νέου κορωνοϊού!

Μισό μήνα βάδιζε ο άνδρας ονόματι Γκε, αγνώστων λοιπών στοιχείων, καθώς δεν είχε ένα εγκεκριμένο από την κυβέρνηση app για να αποδείξει ότι δεν νοσεί από την Covid-19, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 4.639, επί 84.624 κρουσμάτων στην Κίνα.

Ο ηλικιωμένος από την επαρχία Ανχούι δεν έχει παιδιά. Ταξίδεψε μέχρι το Ζεζιάνγκ με την ελπίδα να μείνει σε σπίτι συγγενών του και να βρει μια δουλειά εκεί. Αλλά τα ΜΜΜ δεν του επέτρεψαν την επιβίβαση, αφού δεν είχε smartphone. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του περασμένου χρόνου οι Κινέζοι πολίτες υποχρεούνται να έχουν έναν ειδικό γραμμικό κώδικα για την κατάσταση της υγείας τους στα «έξυπνα κινητά τους», προκειμένου να τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, ή σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και αεροπλάνα.

Τον ηλικιωμένο εντόπισε τελικά ένας οδηγός φορτηγού, που τον είδε να βαδίζει στην άκρη του δρόμου αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Όταν έμαθε την περιπέτειά του, του πρόσφερε τρόφιμα και προσφέρθηκε να τον πάει στο σπίτι των συγγενών του, που ήταν σε αγορά τροφίμων, η πύλη της οποίας ήταν κλειστή τη νύχτα. Του πρότεινε να τον φιλοξενήσει στο φορτηγό, ή να του πληρώσει τα έξοδα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τελικά του έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου του, αφού ο ηλικιωμένος αρνήθηκε κάθε άλλη βοήθεια.

Ο οδηγός, ωστόσο, ανέβασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο που τράβηξε με τον ηλικιωμένο και η ιστορία του έγινε viral στην Κίνα. Ένας χρήστης τον αναγνώρισε και ειδοποίησε τους συγγενείς του, που τον παρέλαβαν από κοντινό αστυνομικό τμήμα το Σάββατο και τον οδήγησαν πίσω στο σπίτι του στην επαρχία Ανχούι.

Η διάδοση της χρήσης του συγκεκριμένου γραμμικού κώδικα για την κατάσταση της υγείας στην Κίνα έγινε εφικτή λόγω της εξαιρετικής δημοτικότητας των «έξυπνων κινητών» στη χώρα, αλλά και της επιθυμίας του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην κοινωνία. Ωστόσο, για τα 200 εκατ. Κινέζων που δεν χρησιμοποιούν smartphones, το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους.