Οι πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Noble Energy επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό τους πλάνο όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν στην περιοχή, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κύπρια Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αναφορικά με τις επαφές που είχε με τις δύο εταιρείες.

Με αφορμή την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η υπουργός επικοινώνησε με τις εταιρείες και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατική περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως αναφέρει το protothema.

Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, η εξαγορά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγκριθεί η εξαγορά από τους μετόχους της Noble Energy. Αναμένεται, πρόσθεσε ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις με έξι μήνες.

Όσον αφορά τα νομικά θέματα τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την αλλαγή αυτή, η κ. Πηλείδου είπε ότι το υπουργείο άρχισε ήδη να τα επεξεργάζεται και θα αναμένει περαιτέρω πληροφόρηση από τις εταιρείες έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θεωρούνται όμως διαδικαστικές, τυπικές διαδικασίες.

Οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν επίσης την υπουργό ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό τους πλάνο όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν εδώ και ότι υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα για την περιοχή και όχι μόνον για το τεμάχιο 12 στην Κύπρο. Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι θα παρακολουθούν τις λεπτομέρειες μέσα στο επόμενα διάστημα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα επισπεύσει ή θα καθυστερήσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η κ. Πηλείδου είπε ότι είναι πολύ γρήγορα για να κριθεί αυτό.
«Εξαρτάται και από τις προθέσεις της Chevron αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους συνεργάτες τους στο τεμάχιο 12 που είναι η Shell και η Delek. Σίγουρα από πλευράς μας θα θέλαμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε καθυστέρηση και αυτή είναι η επιδίωξή μας ως Υπουργείο Ενέργειας και ως Κυπριακή Κυβέρνηση», είπε.

Ερωτηθείσα και για τις τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κατά πόσο φαίνεται να επηρεάζουν το πρόγραμμα των εταιρειών υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που έχουν εγείρει οι εταιρείες και τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να επηρεάζει.

Όπως είπε, περισσότερο αυτό που θα επηρεάσει είναι η οικονομική κατάσταση, το περιβάλλον και οι τιμές της αγοράς και κατά πόσο θα σημειώσουν αρκετή βελτίωση έτσι ώστε να είναι επικερδή τα έργα στην περιοχή.