Τα οφέλη της φυσικής άσκησης για την υγεία μας έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό. Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη τάση στην κοινότητα της ευεξίας και της υγείας που τονίζει τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία το περπάτημα μετά από κάθε γεύμα, όπως αναφέρει το vita. Ωστόσο ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά μιας τέτοιας δραστηριότητας και κατά πόσο επηρεάζονται από παράγοντες όπως η διάρκεια ή ο χρόνος;

Τα υπέρ…

Η φυσική δραστηριότητα έχει συσχετιστεί με πολλές θετικές επιδράσεις για την συνολική εικόνα της υγείας ενός ατόμου. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει το περπάτημα μετά το φαγητό, το οποίο έχει από μόνο του, τα δικά του οφέλη.

*Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Ένα σημαντικό πιθανό όφελος είναι η βελτιωμένη πέψη, καθώς η κίνηση του σώματος μπορεί να την βοηθήσει, προωθώντας την διέγερση του στομάχου και των εντέρων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη μετακίνηση των τροφίμων. Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει ασθένειες όπως πεπτικά έλκη, καούρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

*Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ένα άλλο σημαντικό όφελος του περπατήματος μετά το φαγητό είναι η βελτιωμένη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 – παθήσεις που επηρεάζουν την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα – επειδή η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να αποτρέψει τις απότομες διακυμάνσεις των σάκχαρο του αίματος. Ενώ το περπάτημα μετά το γεύμα έχει ιδιαίτερη επίδραση σε άτομα με διαβήτη και άλλοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις θετικές επιδράσεις που συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

*Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Εδώ και καιρό είναι γνωστή η σύνδεση της φυσικής άσκησης με την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Επιστημονική μελέτη, παράλληλα, δείχνει ότι πολλές, μικρές περίοδοι άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι αποτελεσματικότερες από μια συνεχή περίοδο άσκησης για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

*Μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς αρκετές μελέτες συσχετίζουν τρεις ημερήσιους περιπάτους, διάρκειας μόλις δέκα λεπτών με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, μερικοί περίπατοι διάρκειας δέκα λεπτών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι πιο ευεργετικοί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από ένα συνεχόμενο μεγάλο περίπατο.

…και τα κατά

Αν και τα πιθανά οφέλη είναι πολλά, υπάρχει ένα βασικό μειονέκτημα, που μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις.

*Μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι

Αν και το περπάτημα έχει σχετικά λίγες «παρενέργειες», οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει μερικές ενοχλήσεις στο στομάχι, με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η δυσπεψία, η διάρροια, η ναυτία και το φούσκωμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φαγητό που καταναλώσατε πρόσφατα κινείται στο στομάχι, δημιουργώντας ένα λιγότερο από το ιδανικό περιβάλλον για την διαδικασία της πέψης. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα ήταν καλύτερο, σύμφωνα με τους ερευνητές, να περιμένετε 10-15 λεπτά μετά τα γεύματα πριν περπατήσετε όπως και να διατηρήσετε την ένταση της βάδισης σε χαμηλά επίπεδα.