Χαμηλό μέχρι ώρας είναι το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων για τη μίσθωση διαμερισμάτων από φοιτητές που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους να έρθουν να μείνουν και να σπουδάσουν στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κυριακή Αθανασιάδη η ανακοίνωση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων 2020, πριν από μερικές ημέρες, έδωσε μία μικρή τόνωση στην αγορά ακινήτων, κυρίως από υποψηφίους που γνωρίζουν και είναι σίγουροι ότι έχουν περάσει στην Πάτρα.

Το ενδιαφέρον αυτό είναι κυρίως «φιλολογικό» και αναμένεται να κορυφωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν και ανακοινωθούν οι βάσεις των πανελληνίων εξετάσεων, με βάση το μηχανογραφικό που έχει καταθέσει ο κάθε υποψήφιος.

Το δεδομένο πάντως και για αυτή τη χρονιά δεν αλλάζει. Η ζήτηση θα είναι μεγάλη λόγω του Πανεπιστημίου Πατρών που παραμένει ένα από τα καλύτερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, όμως ακόμα μεγαλύτερη θα είναι και η προσφορά, καθώς στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπάρχουν δεκάδες διαμερίσματα για αυτόν τον λόγο.

Ενδέχεται μικρότερη ζήτηση φέτος

Η αγορά ακινήτων στην Πάτρα εξακολουθεί να στηρίζεται στην φοιτητική κατοικία και εξάλλου, ένα σημαντικό μέρος της οικοδομικής έξαρσης που παρατηρήθηκε πριν από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, βασιζόταν στους σπουδαστές.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην φοιτητική κατοικία για φέτος, αναμένεται να είναι η πτώση των τιμών των ενοικίων, κάτι που θα οφείλεται στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να έχουν μία πτώση της τάξεως του 10% με 15%, με δεδομένο ότι η ζήτηση θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Άλλωστε, πως αναφέρουν κύκλοι της εκπαίδευσης, ο κορωνοϊός είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα κρατήσει τους νέους φοιτητές κοντά στις οικογένειες τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Με λίγα λόγια εξαιτίας της πανδημίας ίσως να έχουμε φέτος λιγότερους σπουδαστές. Πάντως, όπως τονίζει η κ. Αθανασιάδη «στην Πάτρα τα ενοίκια ήταν πάντοτε χαμηλά σε σύγκριση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και σίγουρα η πανδημία θα επηρεάσει τις τιμές των μισθωμάτων, όπως ήδη έχει κάνει άλλωστε».

Σημαντικές απώλειες στη καραντίνα

Κατά το διάστημα της καραντίνας και μετά, όταν στις αρχές Μαρτίου, ξεκίνησαν να αναχωρούν οι πρώτοι φοιτητές από την Πάτρα προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, οι ιδιοκτήτες υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Οι περισσότεροι, βλέπετε, από τους σπουδαστές τους ζήτησαν να μειώσουν τα μισθώματα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση αυτή ξεπερνούσε το 20% με 30%.

Υπήρξαν εξάλλου και οι φοιτητές αυτοί που επέλεξαν να ξενοικιάσουν και να ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά το σαφάρι για μία στέγη ή και ακόμα και να σταματήσουν να διαμένουν στην Πάτρα, ερχόμενοι πλέον εδώ μόνο για την εξεταστική περίοδο και εφαρμόζοντας την on line μάθηση.

Είναι και αυτό μία πτυχή που ενδέχεται να επηρεάσει την αγορά ακινήτων στην Πάτρα από τον Σεπτέμβρη. Πάντως, όπως σωστά επισημαίνει η κ. Αθανασιάδη, πολλά θα εξαρτηθούν και στην φοιτητική κατοικία από την πορεία του κορωνοϊού και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην περιοχή μας και σε όλη την χώρα.