Φτάνουμε στα τέλη του Ιουλίου και η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της Πάτρας και της Αχαΐας, δεν λέει να πάρει τα πάνω της.  

Σε σύγκριση βέβαια με τις αρχές του μήνα υπάρχει μία ποσοστιαία αύξηση των κρατήσεων, καθώς ο μέσος όρος της πληρότητας στα ξενοδοχεία του νομού, έχει φτάσει πλέον το 30% με 35%.

Στις αρχές του μήνα η πληρότητα των δωματίων στις ξενοδοχειακές μονάδες ήταν στο 15%. Η αύξηση του 30% δεν μαρτυρά βέβαια κάποια τονωτική ένεση στην τουριστική κίνηση, απλά είναι σε ένα βαθμό φυσιολογική από τη στιγμή που άνοιξαν τα ξενοδοχεία.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις ελάχιστες κρατήσεις, σύμφωνα με τους ξενοδόχους της περιοχής, δεν έχει να κάνει με ξένους τουρίστες, για την ακρίβεια δεν έχει να κάνει τόσο με τουρίστες, αλλά με επαγγελματίες (κυρίως αντιπροσώπους εταιρειών) που μισθώνουν ένα δωμάτιο για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, οι ελάχιστοι αυτοί τουρίστες που υπάρχουν στην περιοχή μας μέχρι ώρας είναι κυρίως από την Γερμανία και την Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι Σέρβοι που επέλεξαν να κατέβουν πιο κάτω από την Βόρεια Ελλάδα και να φτάσουν στην περιοχή μας μέσω του οδικού τουρισμού.

Πάντως, το δεδομένο δεν αλλάζει. Η πτώση στα ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι κατακόρυφη και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι ώρας, δύσκολα θα αλλάξει κάτι τον Αύγουστο και θα ανέβει το ποσοστό των κρατήσεων πάνω από το 35%.

Οι πιο αισιόδοξοι του χώρου εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει το 40% και αυτό κυρίως λόγω του εσωτερικού τουρισμού.

Η απώλεια των Ρώσων, της Ουκρανίας και των άλλων Ρωσόφωνων χωρών, αποδεικνύεται σημαντική, με τα σύνορα για αυτους να είναι κλειστά έως και τις 15 Αυγούστου, χωρίς να είναι καν σίγουρο το πότε θα ανοίξουν. 

Η χρονιά λοιπόν είναι μάλλον χαμένη για τα ξενοδοχεία και γενικότερα για τον τουρισμό της περιοχής, παρά την άνοδο που είχε δείξει τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι υπάρχουν ακόμα ξενοδοχεία που δεν έχουν καν ανοίξει και ούτε πρόκειται. Ελάχιστα, καθώς η πλειοψηφία έχει ανοίξει κυρίως για λόγους γοήτρου και να βάλει τις βάσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως υπάρχουν.

Και αυτό μαρτυρά από μόνο του την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.