Μία από τις νεότερες λίμνες της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις και πλουτίζει με την ομορφιά της το ορεινό τοπίο της Ανατολικής Αργιθέας. Η λίμνη Στεφανιάδα κρατάει το όνομα της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα νοτιοδυτικά της.

Στα βορειοδυτικά της υψώνεται ο μικρός ορεινός όγκος Σμίνικο, στα βόρεια της κυλάει το ρέμα του Πετριλιώτη και στα νοτιοανατολικά της υψώνεται το όρος Ζερβό στα 1.763 μέτρα. Η λίμνη Στεφανιάδα είναι μια φυσική φραγματογενής λίμνη και έχει τον τίτλο της νεότερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1963 όταν οι μεγάλες κατολίσθησεις της πλαγιάς Στοιχειό του Σμίνικου, οι οποίες κράτησαν για λίγες εβδομάδες, έφραξαν με πέτρες και χώματα την κοίτη του ρέματος του Στεφανιώτη που μέχρι τότε ερχόταν από τα νότια και έπεφτε στον Πετριλιώτη. Η δημιουργία της Στεφανιάδας σήμανε δυστυχώς και το τέλος της ευημερίας του περήφανου χωριού της Στεφανιάδας καθώς οι κατολισθήσεις παρέσυραν και πολλά σπίτια, ενώ ακόμα στο βυθό της λίμνης βρίσκονται τα παλιά κτίσματα της περιοχής. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, έχει επιφάνεια 110 στρεμμάτων και η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,8 χιλιόμετρα.

Η Στεφανιάδα είναι μια όμορφη λίμνη με απότομες ακτές και με το Στεφανιώτικο ρέμα να εκβάλλει στις νότιες όχθες της, ενώ σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων η στάθμη των νερών ανεβαίνει. Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε μεικτά δάση φυλλιβόλων, ενώ αξίζει να ανέβει κανείς στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο προσκύνημα της περιοχής, τη Μονή Σπηλιάς, για να θαυμάσει την λίμνη και την πλαγιά που την δημιούργησε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο.


Βίντεο: Nature with drone makis theodorou