Ανάμεσα στις δύο αυτές  φωτογραφίες παρεμβάλλονται πάνω από ογδόντα χρόνια. 

Η πρώτη αποτυπώνει την εικόνα του εξωτερικού χώρου του παλαιού Αρσακείου όπως είναι σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη  οι εργασίες για τη  ανακατασκευή και διαμόρφωσή του σε νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης  και η δεύτερη φωτογραφία ελήφθη στα τέλη της δεκαετίας του 1930 όταν το κτίριο βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωσή του για να στεγάσει το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών και την Αρσάκειο Παιδαγωγική Εταιρεία Πάτρας. Στην αναμνηστική φωτογραφία που ελήφθη προς το τέλος της δεκαετίας του 1930, είναι οι ηλεκτρολόγοι που  ποζάρουν περήφανοι μετά την ολοκλήρωση του έργου τους.     

Το εμβληματικό αυτό κτίριο της Πάτρας, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα και ολυμπιονίκη Αναστάσιου Μεταξά, το οποίο θεμελιώθηκε από τον Δήμαρχο Ιωάννη Βλάχο το 1929, για να στεγάσει τα εκπαιδευτήρια της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας,  έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία στο χρόνο και ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή, ως το νέο Δημαρχείο της πόλης. 

Η ιστορική διαδρομή του κτιρίου, θα παρουσιάζεται μέσα από μία μόνιμη έκθεση φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων που θα  καλύπτει το ισόγειο του νέου Δημαρχείου.  Μία έκθεση που θα αποτυπώνει τις μνήμες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί. Το κτίριο  επιτάχθηκε το 1940, οχτώ μόλις ημέρες μετά τη λειτουργία του ως εκπαιδευτηρίου, από τις ελληνικές και εν συνεχεία από τις Ιταλικές και τις Γερμανικές αρχές. Αρχικά στέγασε  τον 4ο Σταθμό Α΄ Βοηθειών και δημόσιες υπηρεσίες  για να καταλήξει τον Ιούνιο του 1943 σε στρατιωτικό Νοσοκομείο των Γερμανών. Τη δεκαετία του 1950 επανήλθε ως  εκπαιδευτήριο του Αρσακείου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες  που διαθέτουν στο προσωπικό ή οικογενειακό τους  φωτογραφικό αρχείο οποιαδήποτε φωτογραφία που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση του νέου Δημαρχείου. «Θα θέλαμε οι επισκέπτες του Δημαρχείου να έχουν την ευκαιρία να δουν την ιστορική διαδρομή του κτιρίου μέσα από τις εικόνες των ανθρώπων που πέρασαν  από εκεί ως εκπαιδευτικοί, ως μαθητές, ως εργαζόμενοι, ως νοσηλευτές ως επισκέπτες.» δηλώνει ο κ. Δήμαρχος. 

Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από φορείς και πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αναμνηστική φωτογραφία των ηλεκτρολόγων διέθεσε στον Δήμο ο εγγονός του ανθρώπου που είχε την ευθύνη των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.   

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας και του προέδρου της Γεώργιου Μπαμπινιώτη, που μετά την επιστολή που του απέστειλε ο Δήμαρχος Πατρέων, έθεσε στη διάθεση του Δήμου όλων των αρχείων του Αρσακείου για να αντληθεί υλικό για την έκθεση.

Να σημειωθεί ότι το υλικό που μπορούν να διαθέτουν πολίτες ή φορείς στον Δήμο επιστρέφεται άμεσα μετά από την ψηφιοποίησή του.

Όποιος επιθυμεί να διαθέσει φωτογραφικό ή οπτικοαουστικό υλικό μπορεί να επικοινωνήσει  με το Γραφείο Δημάρχου  ή το Γραφείο Τύπου (Nάνσυ Παυλοπούλου), Τηλ. 2613610380 και 2613-610210, e-mail [email protected]