Η εντύπωση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ευσταθεί, σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, ωστόσο επιβεβαιώνουν τη μεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τι ζήτησε το Βερολίνο από τον Τούρκο πρέσβη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Στόχος της Γερμανίας η αποκλιμάκωση της έντασης

Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».
Το νέο δόγμα της Τουρκίας: Μόνη εναντίον όλων

Η εφημερίδα Die Zeit γράφει αναφορικά με την ελληνοτουρκική διένεξη: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από μια ένταξη στην ΕΕ, τόσο ενισχύεται η αξίωσή της να αναλάβει ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή. Η φιλοδοξία αυτή εντάσσεται στο νέο δόγμα “Μόνη εναντίον όλων”. Πρόκειται για μια νέα, πολιτικά ενορχηστρωμένη, ερμηνεία του εθνικού αφηγήματος, με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε κάποτε τη σύγχρονη Τουρκία μετά τις πολεμικές ήττες και τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».