Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε, για την Αγία Σοφία και την κλιμάκωση της Τουρκικής Προκλητικότητας.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, βεβηλώνοντας ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων, αναπόσπαστο μέρος  της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Προκλητικότητα που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. στη περιοχή, την επιδίωξη τους να «κρατήσουν» τη Τουρκία στην αγκαλιά τους.

Τα υποκριτικά ευχολόγιά τους όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγίας Σοφίας. Τροφοδοτούν την αμφισβήτηση της τουρκικής κυβέρνησης προς τη συνθήκη της Λωζάνης, τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο.

Παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προωθώντας λύση συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, προς όφελος επιχειρηματικών μεγαθηρίων και όχι των λαών της περιοχής. Με τις δικές τους πλάτες συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για ΑΟΖ με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, συνεχίζεται η τουρκική πολεμική επέμβαση σ’ αυτήν, στη Συρία, στο Ιράκ.

Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για "αμφισβητούμενα ύδατα" στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης.

Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, για το ρόλο αυτών των δήθεν «συμμάχων» και «προστατών», όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά θέτουν σε τεράστιους κινδύνους την ειρήνη, το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει το αγώνα για:

*Τη μη αλλαγή συνόρων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

*Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων.

*Την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους».