Το πρώτο από τα τρία δημοτικά τραγούδια, της ενότητας «Παραλογές» που παρουσιάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, μέσα από την ενότητα της συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ, άφησε το δικό του «αποτύπωμα» στις φετινές εκδηλώσεις.

Η παράσταση «Το Γιοφύρι της  Άρτας» το βράδυ της Τρίτης «μάγεψε» όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν, δεδομένου ότι οι θέσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο, ήταν περιορισμένες λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid-19.

To κοινό απόλαυσε την θεατρική απόδοση μιας ιδιαίτερης κατηγορίας δημοτικών τραγουδιών, που αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις  ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά.

Το Γιοφύρι της Άρτας , «πραγματεύεται» μία ιστορία μεταξύ ζωής και θανάτου. Μια ιστορία, που διατρέχει το χρόνο περνώντας από στόμα σε στόμα, που χωρίς να γνωρίζει σύνορα τραγουδιέται, ακούγεται, υπάρχει στα Βαλκάνια. Γιοφύρια-Κάστρα-Φρούρια κρύβουν στις παρυφές τους τη γυναικεία φύση που θυσιάστηκε για τη στερέωσή  τους. Η παράσταση είναι βασισμένη στο γιοφύρι της Άρτας.