Ο κ. Μ Βαρβιτσιώτης, αν. Υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, διατύπωσε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή δύο ακόμα εμβριθείς αναλύσεις, όπως αυτές που μας έχει συνηθίσει.

Η πρώτη, αφορά την «τεράστια επιτυχία» του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τα 70 δις ευρώ που κέρδισε η χώρα. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε 17 ώρες και φόρτωσε την Ελλάδα χρέος 100 δις. Ο κ. Μητσοτάκης διαπραγματεύτηκε 100 ώρες και έφερε στην Ελλάδα περίπου 100 δις». Το θράσος, η αμετροέπεια, η αλαζονεία και το ψέμα δεν έχουν πλέον όρια. Ξαναθυμίζω για την Ιστορία και την κοινωνία ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε επί 17 ώρες μόνος του για να σώσει μια χώρα που το κόμμα του κ. Βαρβιτσιώτη χρεοκόπησε. Διαπραγματεύτηκε για μια χώρα που είχε χάσει κάθε αξιοπιστία στην ΕΕ εξαιτίας της επί χρόνια πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διαπραγματεύτηκε απέναντι σε νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ΕΕ, κομματική οικογένεια της ΝΔ, για τις οποίες οι λέξεις «αμοιβαιοποίηση χρέους» και «αλληλεγγύη» ήταν απολύτως άγνωστες. Διαπραγματεύτηκε μόνος του, έχοντας μέσα στη χώρα του το μέτωπο «Μένουμε Ευρώπη» που στήριζε τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες, ευρωπαϊκές δυνάμεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Διαπραγματεύτηκε, υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί, σεβάστηκε τους κόπους του ελληνικού λαού, έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν βάλει, ξαναέδωσε αξιοπιστία στη χώρα, άνοιξε ρωγμή απέναντι στο μπλοκ των ακραίων δυνάμεων της Ευρώπης και συνέβαλε αποφασιστικά να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο του Νότου, αλλά και ευρωπαϊκό.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, δεν διαπραγματεύτηκε ούτε μισή ώρα. Ενώ οι ηγέτες των χωρών του Νότου έδιναν επί εβδομάδες μάχες ο κ. Μητσοτάκης ήταν απελπιστικά απών. Στη Σύνοδο Κορυφής επίσης, αφού παρέπαιε ανάμεσα στους «σκληρούς του Βορρά» και στους ηγέτες του Νότου. «Κέρδισε» από τη Σύνοδο 32 δις, από τα οποία τα 12 δις είναι δάνεια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, μαζί με τα 19 δις επιχορηγήσεων που «φέρνει», «κουβαλάει» κρυφά κι ένα Μνημόνιο, σε μια κοινωνία η οποία ήδη αισθάνεται την ασφυξία που έχει δημιουργήσει η πολιτική του. Όσο για την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την καταλάβαμε από τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι εταίροι το θέμα της Τουρκίας, το οποίο μετά από «100 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης του κ. Μητσοτάκη» το παρέπεμψαν στις καλένδες.

Δεύτερον, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης προέβη σε μια από τις πολλές επιτυχείς αναλύσεις του για την Τουρκία. Μετά τη βαρύγδουπη πολιτική εκτίμηση ότι «ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί» -την οποία διέψευσε πανηγυρικά ο κ. Ερντογάν ελάχιστες ώρες μετά- σήμερα απεφάνθη ότι όλοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως ταραξία. Αυτή η διαπίστωση είναι ίδιας αξίας με αυτή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στελέχη της ΝΔ περί διεθνώς απομονωμένης Τουρκίας.

Θα εισηγούμαστε στον κ. Βαρβιτσιώτη να σταματήσει τις εκτιμήσεις, διαπιστώσεις και αναλύσεις, τις συγκρίσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη, και να κάνει αυτό που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος. Να «αλωνίσει» ο ίδιος την Ευρώπη, κυρίως τις χώρες του Νότου,

1ον για να μην υποχρεωθεί η χώρα να ξαναμπεί σε Μνημόνιο προκειμένου να πάρει τις χρηματοδοτήσεις των 19 δις.

2ον για να «διαβάσει» προσεκτικά «Αναπτυξιακά Προγράμματα» όπως αυτό της Πορτογαλίας, ώστε να  αποφύγει η χώρα μας «Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων» που ετοιμάζουν «Σοφοί» και που θα ξαναβυθίσουν την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση,

3ον για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα –έστω και την υστάτη- στο άνοιγμα του ευρωτουρκικού διαλόγου και στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία όταν παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Αυτά απαιτεί ο θεσμικός ρόλος του κ. Βαρβιτσιώτη. Αυτά επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Αυτά επιτάσσει η πραγματικότητα την οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αγνοεί επιδεικτικά.