Ένα σημαντικό έργο που θα δώσει μια άλλη όψη και πνοή στην περιοχή της ανατολικής Αιγιάλειας, βρίσκεται στα σκαριά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα μετά από πρωτοβουλίες και ενέργειες του αντιπεριφερειάρχη στον τομέα της Ανάπτυξης, Φωκίωνα Ζαΐμη.

Πρόκειται για το έργο της αξιοποίησης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει το Διακοπτό με το Αίγιο (ή το Αίγιο με το Διακοπτό) και την μετατροπή της σε έναν σύγχρονο ποδηλατόδρομο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την εικόνα του περιβάλλοντα χώρου.

Οι ράγες της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Η μετατροπή τους σε έναν σύγχρονο ποδηλατόδρομο, εκτός από το ότι θα αλλάξει την εικόνα και τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης περιοχής, θα δώσει τη δυνατότητα στους δημότες να βάλουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους.

Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν για το όλο έργο ο νέος ποδηλατόδρομος θα είναι συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, ενώ πέρα από αυτόν θα γίνουν εργασίες στην έκταση του για τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας.

Στόχος είναι η συνολική αξιοποίηση της έκτασης, όχι μόνο μέσα από τον ποδηλατόδρομο, αλλά και μέσα από διάφορες δράσεις που θα αναδείξουν την αξία του έργου και θα ενισχύσουν τη δυναμική της περιοχής. 


Στα πλεονεκτήματα του να προχωρήσει το έργο είναι σίγουρα το γεγονός ότι η γραμμή είναι ανενεργή, ενώ ταυτόχρονα είναι εντελώς «καθαρή», δεν υπάρχουν δηλαδή δύσβατα σημεία που θα εμποδίσουν τον ποδηλατόδρομο.

Αυτό που θα πρέπει πρώτα από όλα βέβαια να γίνει είναι η παραχώρηση από την ΓΑΙΟΣΕ του συγκεκριμένου τμήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ οι επαφές σε μία τέτοια κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει από τον κ. Ζαΐμη.

Η μελέτη του έργου αναμένεται να ετοιμαστεί στις αρχές του νέου έτους, θα ακολουθήσει στη συνέχεια η δημοπράτηση του, ενώ η χρηματοδότηση του θα εξασφαλιστεί μέσα από την ένταξη του σε κάποια από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Εφόσον όλα πάνε καλά (και υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική για να πάνε όλα καλά) το έργο θα προχωρήσει γρήγορα και από τις αρχές του 2023 όλα θα είναι έτοιμα, έτσι ώστε να γίνουν τότε και τα επίσημα εγκαίνια.