Οι κρουαζιέρες στον Δούναβη επανέρχονται σιγά σιγά μετά την πανδημία της COVID-19 που προκάλεσε την παράλυση του παγκόσμιου τουρισμού και ανάγκασε τις εταιρίες να αναστείλουν τα ταξίδια στον ποταμό.

Οι επιβάτες προσαρμόζονται στα αυστηρά νέα μέτρα ασφάλειας πάνω στα κομψά πλοία, με τη γερμανική Nicko Cruises να είναι η πρώτη που ξεκίνησε και πάλι τις κρουαζιέρες στον Δούναβη στις 22 Ιουνίου.

Η εταιρία διαχειρίζεται τώρα τρία πλοία που πραγματοποιούν έξι έως οκτώ κρουαζιέρες την ημέρα από το Πασάου της Γερμανίας στη Βουδαπέστη, με το ταξίδι να προσφέρει τη θέα γραφικών λόφων και παλιών κάστρων.

«Συνήθως έχουμε 90% πληρότητα, φέτος έχουμε περίπου 70%. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών πάνω στο πλοίο, ως εκ τούτου είμαστε ευτυχείς για κάθε επισκέπτη που έρχεται», δήλωσε ο διευθυντής κρουαζιέρας Αλεξάντερ Στάινερ πάνω στο πλοίο NickoVISION το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην κεντρική Βουδαπέστη.

Οι επιβάτες είναι κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε γκρουπ που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, είπε.

Οι επιβάτες πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ αίματος για την COVID-19 προτού επιβιβαστούν, και να φορούν μάσκες όταν μετακινούνται. Τα τραπέζια θα τοποθετηθούν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους με ενδιάμεσα διαχωριστικά και οι σερβιτόροι/ες θα φορούν μάσκες και γάντια.

Οι επιβάτες θερμομετρούνται κάθε μέρα, ενώ για τις εκδρομές ισχύουν ειδικοί κανόνες ασφαλείας.

«Δεν νομίζω ότι έχουν κλείσει όλες οι θέσεις στην κρουαζιέρα... φαίνεται να είναι μια ασφαλής εμπειρία κι έτσι δεν έχω καμία ανησυχία», δήλωσε ο Κίλιαν Ουέμπερ, ένας Άγγλος δάσκαλος από την Ελβετία που ταξιδεύει μαζί με τη σύντροφό του.

Ένα άλλο ζευγάρι από τη Γερμανία, η Πία και ο Μίκαελ Ρουσπ, έκλεισαν το ταξίδι τους τον Ιανουάριο, πολύ πριν η επιδημία αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ως έμπειροι τουρίστες κρουαζιέρας, το μόνο πράγμα που τους λείπει είναι το πλούσιο πρόγευμα, το οποίο έχει καταργηθεί λόγω του κινδύνου διάδοσης του ιού.

«Αλλιώς είναι σχεδόν όπως ήταν πάντα, εκτός από την απαίτηση να φοράμε μάσκα. Διαφορετικά είναι ΟΚ. Για την ακρίβεια, όπως και προηγουμένως», δήλωσε η Πία Ρασπ.