Μπορεί το κύμα της μετανάστευσης να έχει μειωθεί στην χώρα μας σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως όσοι είναι στην Ελλάδα, θα περάσουν δύσκολα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη επισημάνει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών στην Πάτρα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που παίρνουν το προσφυγικό άσυλο, έχει και τον αντίποδα του.

Η κυβέρνηση θεωρώντας προφανώς ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι παίρνοντας το άσυλο να βγουν στην κοινωνία, τους καταργεί κάθε βοήθεια ή επίδομα που τους δινόταν, με αποτέλεσμα οι επισήμως πλέον χαρακτηριζόμενοι πρόσφυγες από το ελληνικό κράτος, να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι και να πεθάνουν από την ασιτία.

Ήδη όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο δρομολογείται η διακοπή της παροχής μετρητών για τους αιτούντες ασύλου και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους, αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων. 

Ωστόσο, σίγουρα αυτά δεν φτάνουν για την επιβίωση τους, ενώ δουλειές δεν υπάρχουν, ακόμα και στον αγροτικό - πρωτογενή τομέα που βρίσκεται και αυτός σε καθεστώς κρίσης με δεκάδες παραγωγούς να έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας της πανδημίας. 

Δεν θα υπάρξουν νέα κέντρα φιλοξενίας

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, στόχος είναι να καταργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας και να δημιουργηθούν στην θέση τους κλειστές ελεγχόμενες δομές, φιλοξενώντας για ένα διάστημα όσους έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το άσυλο.

Όσοι δεν έχουν τα αντίστοιχα έγγραφα υποχρεούνται πλέον να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στη μείωση του κύματος των μεταναστών, με τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και στις πιο γρήγορες διαδικασίες για το άσυλο.

Με βάση αυτούς τους δύο άξονες δεν θα δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας σε κανένα σημείο της Δυτικής Ελλάδος, ενώ οι υπάρχουσες στο Μεσολόγγι και στην Μυρσίνη Ηλείας θα ανακυκλώνουν τον πληθυσμό τους αφού δεν θα έρχονται νέοι μετανάστες, πάρα μόνο όσο δικαιούνται άσυλο.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία προσφύγων για ένα διάστημα, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς ξενοδόχους της Δυτικής Ελλάδας για το όλο θέμα μπροστά στην τουριστική ύφεση του φετινού καλοκαιριού λόγω του κορωνοϊού.

Ανησυχία για όσους δεν έχουν έγγραφα

Πάντως, ο όλος σχεδιασμός δεν απαντάει στο τι θα γίνει ο μεγάλος αριθμός αυτός των μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα και δεν έχουν τα ανάλογα έγγραφα (οι λεγόμενοι παράτυποι ή οικονομικοί μετανάστες), αρνούμενοι όμως παράλληλα να επιστρέψουν στις χώρες τους.