Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 έως το τέλος του έτους, λέγοντας: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», μολονότι η Βρετανία συνάπτει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα.

«Το να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο, φέτος ή όντως το ερχόμενο έτος είναι αλίμονο απλώς μια υπερβολή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι σύναψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτό της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva.

Οι συμφωνίες αυτές – για 30 εκατομμύρια δόσεις από τη συμμαχία της γερμανικής BioNtech και του αμερικανικού εργαστηρίου Pfizer και 60 εκατομμύρια (με επιλογή και για επιπλέον 40 εκατομμύρια) δόσεις από τη γαλλική Valneva – έρχονται να προστεθούν σε αυτήν που έχει συνάψει η βρετανική κυβέρνηση με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά εμβόλια παγκοσμίως.

Οι αριθμοί αυτοί για δόσεις εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού ξεπερνούν κατά πολύ τον βρετανικό πληθυσμό (66 εκατομμύρια κάτοικοι), αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια αυτά θα είναι αποτελεσματικά, αλλά και στην περίπτωση που είναι, δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις τους θα χρειάζονται για να προστατευθεί ένας άνθρωπος.

Συμφωνίες για την εξασφάλιση επιπλέον 90 εκατ. δόσεων εμβολίων
Με τις νέες αυτές συμφωνίες, «η βρετανική κυβέρνηση έχει εφεξής εξασφαλίσει πρόσβαση σε τρία εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύσσονται εδώ και στον κόσμο, δίδοντας στη Βρετανία όλες τις πιθανότητες να έχει πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το ταχύτερο δυνατό», υπογραμμίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε για τη διαχείριση της κρίσης με την Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 45.000 ανθρώπων στη Βρετανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον Απρίλιο τη σύσταση μιας «δύναμης κρούσης» για να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου.

«Αυτή η νέα σύμπραξη με τις φαρμακευτικές αυτές επιχειρήσεις θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους πιο εκτεθειμένους», υπογράμμισε ο υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα.

Η βρετανική κυβέρνηση άνοιξε επίσης ένα αρχείο για εθελοντές που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε δοκιμές για ένα εμβόλιο, ελπίζοντας να έχει συγκεντρώσει έως τον Οκτώβριο 500.000 πιθανούς μετέχοντες.

Επίσης έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για θεραπεία με αντισώματα κατά της Covid-19 για αυτούς που δεν θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, όπως οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ