Ημέρα πένθους για τις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών θα είναι η Παρασκευή στις 24 Ιουλίου, την ημέρα που μετά από 86 χρόνια ο ναός της Αγίας Σοφίας θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Πάτρας θα χτυπούν πένθιμα την ημέρα αυτή.

Την Κυριακή στις 19 Ιουλίου μάλιστα διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της πόλης, κατά την διάρκεια των Θείων Λειτουργιών, η εγκύκλιος με την οποία η Ιερά Μητρόπολη Πατρών καλεί σε γενική αφύπνιση τους πολίτες απέναντι στην βεβήλωση ενός τόσο ιερού συμβούλου για τον χριστιανισμό και για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Είναι Ορθόδοξος Ναός. Τον έκτισαν Ελληνες. Τον ύψωσαν οι Ρωμιοί, όχι μόνοι τους, αλλά με τον φωτισμό του Θεού. Αδελφώθηκε η υψηλότατη η τέλεια έκφραση της θεολογίας με την τέλεια έκφραση της αρχιτεκτονικής. Γι' αυτό και τη μισούν. Το θέμα είναι το μένος τους εναντίον της Ορθοδοξίας και της Ορθοδόξου Ελλάδος» αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος και συνεχίζει λέγοντας:

«Εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και για να μάθουν τα παιδιά μας, για την Πόλη και την Αγια Σοφιά, για τη σκλαβιά αιώνων, για τα μαρτύρια που υπέστη το Γένος μας, για τις αλησμόνητες μαρτυρικές πατρίδες, για τούς αγώνες και τις θυσίες και τους ποταμούς των αιμάτων για την πίστη και την ελευθερία».

Στη συνέχεια η εγκύκλιος τονίζει ότι οι άνθρωποι της εκκλησίας και οι πιστοί αγωνίζονται «προκειμένου να ξυπνήσουμε υπνώτουσες συνειδήσεις, αλλά και για το επώδυνο χρέος μας έναντι της μαρτυρικής μας ιστορίας». 

Έτσι, την ώρα που θα βρίσκονται στην μεγάλη Εκκλησιά «απόγονοι των βαρβάρων κατακτητών, για να συνεχίσουν την παράδοση των προγόνων τους,  αδιαφορούντες κυνικά για τα πολιτιστικά δημιουργήματα που όμοιά τους ουδέποτε θα υπάρξουν και περιφρονούντες προκλητικά την ορθόδοξη πίστη μας,  στον Ναό του Αγίου Ανδρέου θα τελούμε Παράκληση στην «Παναγία την Ελευθερώτρια».

Σκοπός είναι ο εξής σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Αφενός μεν για να εκφράσουμε την οδύνη και την διαμαρτυρία μας για το ανοσιούργημα πού επιτελείται στην Αγία Σοφιά, κάτω από τα μάτια της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας, αφετέρου δε για να αφυπνίσουμε όσο είναι δυνατόν τους σημερινούς Ελληνες έναντι της μεγάλης ευθύνης πού έχομε για την ιστορία μας, για το παρόν μας και για το μέλλον της Πατρίδος μας».