Κοντά στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό βρίσκεται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. 

Ο κ. Γώγος σχολιάζοντας τις επικείμενες ανακοινώσεις από την Οξφόρδη σημείωσε πως «από την πληροφόρησή μας πρόκειται για ένα εμβόλιο, που έχει δώσει μια σημαντική ανοσοποίηση. Αυτό σημαίνει πως αυτό το εμβόλιο με την τεχνολογία που διαθέτει, ίσως να αποτελέσει και πρότυπο για τα άλλα εμβόλια».

«Φαίνεται ότι έχει λίγο καλύτερη ανοσοποίηση ακόμη και από τη φυσική ανοσοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος για το εμβόλιο της Οξφόρδης μιλώντας στο «Θέμα 104,6» και πρόσθεσε «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά συνέστησε πως «πρέπει να δούμε το τελικό προϊόν. Είμαστε κοντά στην παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε την παραγωγή κάποιου ή κάποιων εμβολίων» σημείωσε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε 3-4 πλατφόρμες με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και βρίσκονται στην τρίτη φάση δοκιμών» και εξήγησε πως δύο εμβόλια έχουν ξεκινήσει να βγάζουν προς τα έξω τα αποτελέσματα σε δύο μεγάλα περιοδικά, εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων από την Οξφόρδη.

Και στην περίπτωση, ωστόσο, που το εμβόλιο βρεθεί, «πρέπει να ανοσοποιηθεί το 50-60% του πληθυσμού» ανέλυσε ο κ. Γώγος, όταν μάλιστα στην κλασική γρίπη υπάρχει μια διαφυγή περίπου 30% που νοσούν.

«Πρέπει να βάλουμε πλάτες όλοι, πολίτες, κράτος εργαζόμενοι» υποστήριξε, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κανονικότητα με τον ιό παρόντα» δήλωσε ο κ. Γώγος και υπενθύμισε ότι το τετράπτυχο «χέρια – μάσκες – αποστάσεις – φυσική απόσταση» μαζί με την υγιεινή των χεριών, παράλληλα με προστασία ευάλωτων ομάδων εξακολουθεί να ισχύει.

«Πρέπει να τηρηθούν όλα αυτά, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, κατέληξε ο κ. Γώγος.